Aantal ezels wereldwijd daalt pijlsnel omdat de dieren gebruikt worden in Chinese geneeskunde

In een aantal landen in Afrika dreigt een acuut tekort aan ezels. Die dieren worden vaak geroofd en gedood omdat hun huiden een belangrijk onderdeel vormen van bepaalde medicijnen die erg populair zijn in China.

AP2011

Bij ons worden ezels vaak gehouden als gezelschapsdieren, maar in veel landen in Afrika en Azië vormen die altijd de belangrijkste lastdieren. Dat maakt het plotse verdwijnen van ezels in die landen tot een groot probleem.

Veel ezels worden er door stropers gestolen en gedood, waarna hun kostbare huiden worden uitgevoerd naar China om daar verwerkt te worden tot geneesmiddel of eerder voedingssupplement. Dat is een echte plaag geworden en op veel plaatsen in Afrika is er nu een tekort aan die dieren. Onlangs hebben Oeganda, Tanzania, Botswana, Niger, Burkina Faso, Mali en Senegal de uitvoer van ezels of producten van ezels verboden, maar dat zet voorlopig geen rem op illegale smokkel daarvan.

In China zelf is de populatie van ezels dramatisch geslonken: van 11 miljoen in 1990 tot nog drie miljoen nu. Door mechanisatie is er veel minder behoefte aan ezels op het platteland in China en er worden steeds meer van die dieren gedood voor hun huid. Bovendien zijn de ezels vrij moeilijk te kweken.

Een erg duur luxeproduct

In China worden de huiden van ezels al meer dan duizend jaar gebruikt in TCM (traditional Chinese medicine). De huiden worden minstens 72 uur lang gekookt en daarbij wordt een soort gel geproduceerd, de "e jiao".

Die gel zou tal van gezondheidsvoordelen bieden. Het product zou het bloed verrijken, een aantal organen stimuleren en meer energie geven. E jiao is in China vooral populair bij vrouwen in de menopauze. De huid zou mooier en gladder blijven, en vrouwer zouden er jonger uitzien.

Het product is ook erg duur. De prijs stijgt snel door het feit dat er door de gestegen welvaart in China alsmaar meer vraag naar is terwijl er steeds minder ezels zijn. De Chinese regering heeft daarom beslist dat de invoerheffingen op ezelhuiden te verlagen van 5 naar 2%. Dat zal de druk op de ezelpopulatie uiteraard niet verminderen.

Meest gelezen