Alle hens aan dek in de nacht van dinsdag op woensdag: rukwinden tot 110 per uur

In de nacht van dinsdag op woensdag zal het stevig waaien in het hele land. Aan de kust worden rukwinden tot 110 kilometer per uur verwacht. Het KMI waarschuwt met code oranje.

"Het zal eventjes alle hens aan dek zijn", zegt weerman Frank Deboosere. "In de nacht van dinsdag op woensdag verwachten we veel regen en vooral erg veel wind." In het binnenland worden rukwinden tot 100 kilometer per uur voorspeld, aan de kust kan de wind uithalen tot 110 kilometer per uur.

Het KMI heeft voor de kust dan ook code oranje uitgevaardigd voor die nacht. Dat betekent: "Er wordt wind van een uitzonderlijk hoge snelheid verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land. Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen. Let dus goed op."

Voor de rest van het land zal code geel van kracht zijn. "Door zulke wind en rukwinden is het erg moeilijk om met een geopende paraplu over straat te lopen, grote takken van bomen worden in beweging gebracht, kleinere bomen kunnen omwaaien en woningen kunnen lichte beschadigingen oplopen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen of beschadigde schoorstenen. Wees dus zeer waakzaam."

Meest gelezen