Videospeler inladen...

Antiek zegel van Bijbelse "bestuurder van Jeruzalem" gevonden

Israëlische archeologen hebben een 2.700 jaar oud zegel van klei gevonden. Volgens hen behoorde het toe aan de “bestuurder van Jeruzalem”, die enkele keren ter sprake komt in de Bijbel.

Op het ronde zegel staat in een oud-Hebreeuws schrift: "Eigendom van de bestuurder van de stad". Het stukje klei was wellicht bevestigd aan een scheepslading of werd als souvenir geschonken. Er staan twee gespiegelde figuurtjes op, in gestreept textiel gekleed. Het kleitabletje is gevonden tijdens opgravingen onder een plein vlak bij de klaagmuur.  

De bestuurder van Jeruzalem, aangewezen door de koning, was destijds de belangrijkste functie van de stad. De vondst bevestigt wat er in de Bijbel staat over deze functie, zegt de "Antiquities Authority" van Israël. Op twee plaatsen in de Bijbel wordt gewag gemaakt van "bestuurder Joshua" en van "bestuurder Masseia". 

Nir Barat, de burgemeester van Jeruzalem, reageerde: "Het is overweldigend om groeten te ontvangen uit het Jeruzalem ten tijde van de Eerste Tempel. Het bewijst dat Jeruzalem, de hoofstad van Israël, al 2.700 jaar geleden een sterke, centrale stad was."

De mededeling van de "Antiquities Authority" komt enkele weken na de omstreden stap van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Dat veroorzaakte veel Palestijns en internationaal protest.  

Meest gelezen