AP2007

Bulgarije neemt EU-voorzitterschap over van Estland

De volgende zes maanden is Bulgarije voorzitter van de EU. Het is de eerste keer dat het land die eer te beurt valt, maar dat roterende voorzitterschap is wel uitgehold door de functie van permanent EU-voorzitter Donald Tusk.

Met Tusk en zijn voorganger Herman Van Rompuy is het roterende voorzitterschap van de EU minder belangrijk dan vroeger, maar toch kan Bulgarije tot juli een deel van de agenda bepalen.

Hoofdstad Sofia schuift daarbij vier grote thema's naar voren: de toekomst van Europa en jongeren, veiligheid en stabiliteit, de westelijke Balkan en de digitale economie. Een onderdeel van die veiligheid is de controle over de buitengrenzen van de EU. Voor Bulgarije dat grenst aan Turkije en Griekenland, is dat een prioriteit, ook al omdat steeds meer vluchtelingen via een nieuwe route over de Zwarte Zee Roemenië en Bulgarije proberen te bereiken en op die manier de EU.

Andere aandachtspunten van de Bulgaren zijn de economie, de schuldenlast en tewerkstelling en onderwijs, maar ook de westelijke Balkanlanden die nog geen lid van de EU zijn. Het gaat dan om landen zoals Servië, Montenegro, Albanië en Macedonië die volgens Bulgarije nood hebben aan een Europees perspectief en nauwere banden met de EU-lidstaten inzake transport, energie, milieu, onderwijs en digitalisering.

Bulgarije kan daaraan werken tot 1 juli. Dan draagt Sofia het voorzitterschap van de EU over aan Oostenrijk. Het voormalige oostblokland Bulgarije is een van de armste landen van de EU. Het voorzitterschap is dan ook een gelegenheid om de eigen prioriteiten in de schijnwerpers te zetten en de aandacht te trekken naar een land aan de rand van Europa.

Meest gelezen