Danny Gys/Reporters

Deliveroo-bezorgers in Haarlem bakken oliebollen in plaats van maaltijden te bezorgen

Een groep boze maaltijdbezorgers van Deliveroo in het Nederlandse Haarlem legt op de avond van 1 januari, een van de drukste dagen voor bezorgdiensten, het werk neer. Tussen 17 en 20 uur leveren zij geen maaltijden aan huis, maar bakken ze oliebollen op de Grote Markt in Haarlem. De bezorgers protesteren zo tegen de plannen van het bedrijf om alleen nog maar met freelancers te werken, en niet meer met vaste contracten.

De actie vindt plaats op een van de drukste dagen voor bezorgdiensten. Thuisbezorgd.nl verwacht dat maandagavond 50 procent meer maaltijden worden besteld dan op een normale dag. De organisatie zet dan ook extra bezorgers in. Ook bij de klantenservice worden meer medewerkers ingeschakeld.

Vakbond FNV Jong steunt de actie van de maaltijdbezorgers van Deliveroo. De vakbond vindt dat de bezorgers recht hebben op een arbeidsovereenkomst, en wil dat de plannen om alleen nog freelancers in te zetten worden ingetrokken. Frederique Zebeda, bestuurder bij FNV Jong, verwacht dat ongeveer vijftig bezorgers uit Haarlem, gesteund door collega's uit Utrecht en Amsterdam, meedoen aan deze actie.

Meest gelezen