Gewestweg Kinrooi-Leopoldsburg vanaf vandaag betalend voor vrachtwagens

Vrachtwagens die de N-73 tussen Kessenich en Leopoldsburg willen gebruiken, moeten voortaan een kilometerheffing betalen. Uit tellingen bleek dat zwaar vrachtvervoer de gewestweg die Limburg van oost naar west doorkruist, meer en meer gebruikte als sluipweg.

De N-73 is één van de zes Vlaamse gewestwegen waar vanaf nu ook een kilometerheffing zal moeten betaald worden. De Vlaamse regering nam die beslissing eind oktober nadat bleek dat op die gewestwegen het vrachtvervoer enorm toegenomen was. Vrachtwagenchauffeurs probeerden zo de kilometerheffing op de snelwegen te ontwijken.

Goedkope sluiproute naar Antwerpse haven

De N-73 werd een sluiproute om goedkoop van Nederland naar de E313  en de Antwerpse haven te rijden. De gemeente Kinrooi zag daardoor het zware vrachtverkeer sterk toenemen in de dorpskernen en de verkeersonveiligheid nam er dan ook toe. 

Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi hoopt dat de kilometerheffing het zware vrachtverkeer uit de dorpskernen zal weghouden: "De komende weken en maanden zullen er tellingen gebeuren om te na te gaan of de kilometerheffing op de N-73 ook effectief is. De beslissing is in ieder geval een stap in de goede richting." Nadeel is wel dat ook het vrachtverkeer naar de plaatselijke bedrijven zal moeten betalen om over de N-73 te rijden.

Meest gelezen