Grandmaster Flash, (groot-) vader van de hiphop viert 60e verjaardag

DJ Grandmaster Flash, een van de pioniers van de hiphop, viert op vandaag, op Nieuwjaarsdag, zijn 60e verjaardag.

Joseph Saddler werd geboren op Barbados op 1 januari 1958. Hij putte uit de grote platencollectie van zijn vader om dj te spelen in clubs in New York in de jaren 70. Zijn innovatieve techniek had grote invloed. Hij legde dezelfde plaat op twee draaitafels en plakte de drumsolo's, de "breaks", eindeloos aan elkaar in "loops". Grandmaster Flash was ook de man van het "scratchen", de naald heen en weer bewegen over het vinyl, en van de acrobatische toeren. In de video hieronder geeft hij break- en scratch-les:

"The Message"

Met zijn groep Grandmaster Flash and The Furious Five bracht hij in 1981 "The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel" uit; het jaar daarna scoorde hij met "The Message" een dikke internationale hit, met een sterke sociale boodschap over het leven in de zwarte getto’s. "White lines" was een andere hit die waarschuwde voor cocaïne. De groep was in 2007 de eerste hiphopband die tot de Rock and Roll Hall of Fame werd toegelaten.  

Een van de bandleden, The Kidd Creole, werd vorige zomer gearresteerd, omdat hij een dakloze had neergestoken. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Meest gelezen