Video player inladen...

Israëlische premier steekt Iraanse manifestanten een hart onder de riem

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn steun uitgesproken voor de protestbewegingen in Iran tegen het regime. Netanyahu looft "de nobele queeste voor vrijheid". Het regime in Teheran is een gezworen vijand van Israël. 

Het is nu al vijf dagen erg onrustig in verschillende Iraanse steden. Betogers trekken er door de straten om te protesteren tegen de slechte economische situatie en het religieuze leiderschap. In een videoboodschap richt de premier van Israël zich nu tot de "heroïsche" betogers.

"Ik wens het Iraanse volk veel succes in zijn nobele queeste voor vrijheid", aldus Netanyahu. "Dappere Iraniërs gaan de straat op. Ze zoeken vrijheid en rechtvaardigheid. Ze zoeken basisvrijheden die hen decennialang ontnomen zijn. Het vreselijke Iraanse regime spendeert tientallen miljarden om haat te verspreiden, terwijl ze daar scholen of ziekenhuizen mee zouden kunnen bouwen."

Israël en Iran zijn vijanden. Het is dan ook geen verrassing dat de Israëlische premier de protesten tegen het Iraanse regime een hart onder de riem wil steken. De Iraanse president Hassan Rouhani had eerder laten verstaan dat hij Israël ervan verdenkt de onrust op te stoken. "Dat is niet alleen onjuist, dat is ook belachelijk", reageert Netanyahu daarop. Hij geeft ook kritiek op de Europese regeringen die volgens hem stil blijven over de protesten. "Maar ik zal niet stil blijven."

Intussen zijn er vanavond opnieuw betogingen uitgebroken in Iran. Op sociale media circuleren beelden vanuit verschillende Iraanse steden. Een politieagent werd bij de nieuwe protesten dodelijk geraakt door een kogel, meldt de Iraanse politie. Het gaat om de eerste dode bij de ordediensten sinds de protesten uitbraken. Gisteravond vielen er onder de manifestanten tien doden.

Meest gelezen