Totaalverbod op ivoorhandel in China: "Blij dat deuren van 's werelds grootste ivoormarkt sluiten"

Gisteren is in China een algemeen verbod ingegaan op alle handel in ivoor en ivoorproducten. Experts zien het totaalverbod als een grote stap in de inspanningen om olifanten beter te beschermen. Volgens ngo's en natuurorganisaties worden er elk jaar 30.000 olifanten gedood om hun slagtanden.

"Vanaf vandaag is de aankoop en verkoop van ivoor en ivoorproducten op markten, in winkels en door privéverkopers buiten de wet gesteld", schreef het ministerie van Bossen op de microblogwebsite Weibo. "Dus als u voortaan een verkoper tegenkomt die zegt dat hij een officiële toelating van de staat heeft, dan houdt hij u iets voor en overtreedt hij bewust de wet."

Het ministerie voegt eraan toe dat het verbod ook slaat op internetverkoop, en op items en souvenirs gekocht in het buitenland. Het totaalverbod is de eindfase van een stappenplan om de handel in ivoor aan banden te leggen in een land dat lang een grote afzetmarkt was voor stropers.  

Als u voortaan een zogenaamde officiële verkoper tegenkomt, dan maakt die u iets wijs

Door het gedeeltelijke verbod dat eerder was ingesteld, zou er aan de grens al 80 procent minder ivoor in beslag zijn genomen het voorbije jaar. De marktprijs voor ivoor zou ook met 65 procent gezakt zijn. In maart vorig jaar waren er in China al 67 officiële handelsvestigingen voor ivoor gesloten.   

Ivoor kan tot ruim 1.000 euro per kilogram opbrengen in China, waar het nog altijd geldt als een groot statussymbool om ivoor in huis te hebben. De Chinese overheid hoopt niettemin het tij te kunnen keren, en heeft het over "een van de grootste bewustmakingscampagnes ooit". Daar namen zelfs Bekende Chinezen aan deel zoals basketbalgrootheid Yao Ming (zie onder, lees voort onder de tweet).

We zijn bijzonder blij de deuren van de grootste ivoormarkt ter wereld te zien sluiten

Het WWF en andere natuurorganisaties, net als dierenrechtenactivisten, zijn opgetogen met het totaalverbod. "We zijn bijzonder blij om de deuren van de grootste ivoormarkt te zien sluiten", zei het WWF. Fred Kumah, WWF-directeur voor Afrika, schrijft in een blogtekst dat de populaties van alleen al bosolifanten in vier Centraal-Afrikaanse landen de voorbije acht jaar naar schatting met 66 procent zijn gedaald.

Kumah heeft het over "een belangrijke stap die een enorme boost zou moeten geven aan de inspanningen om de Afrikaanse olifant te beschermen". Hij spreekt nog met twee woorden, omdat volgens recente onderzoeken veel Chinezen nog steeds niet weten dat er een totaalverbod ging aankomen. Maar het verbod zou wel breed worden gedragen.

Meest gelezen