Video player inladen...

Kim Jong-un waarschuwt VS voor zijn kernwapens: "Lanceerknop staat op mijn bureau"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in zijn nieuwjaarsboodschap gewaarschuwd dat Noord-Korea met zijn kernwapens de volledige Verenigde Staten kan bereiken. En volgens Kim staat de knop om kernwapens te lanceren klaar op zijn bureau. "Dat is geen chantage, maar realiteit", zei Kim in zijn nieuwjaarstoespraak.

Zijn land bereikte het doel om een kernmacht te worden, zei Kim op de staatstelevisie. Hij had al gelijkaardige verklaringen afgelegd na de test met een intercontinentale raket eind november. De VN-Veiligheidsraad verscherpte na die test de sancties tegen Noord-Korea.

Nu is het de bedoeling om over te gaan tot de massaproductie van kernwapens, zei Kim Jong-un. Hij voegde eraan toe dat Noord-Korea die wapens alleen zal gebruiken als de veiligheid van het land in het gevaar komt en dat het belangrijk is om de spanningen in de regio terug te dringen.

Naast de dreigementen sprak de Noord-Koreaanse leider ook meer verzoenende taal. Zo zei hij dat hij bereid is om in februari een delegatie te sturen naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. 

Meest gelezen