Aantal pv's tegen privébewakingsagenten ruim 40 procent toegenomen

In drie jaar tijd is het aantal pv's tegen bewakingsagenten en beveiligingsfirma's met ruim 40 procent toegenomen. In ons land zijn zo'n 20.000 privéveiligheidsagenten aan de slag. Ze werken voor ondernemingen of bedrijven. Maar ze opereren ook in luchthavens of scholen en geen gebeurtenis of een groot publiek evenement gaat voorbij of de bewakingsfirma's zijn aanwezig.

De beveiligingssector is in volle ontwikkeling, maar evengoed moeten de stoere bewakingsagenten, privédetectives, winkelinspecteurs en portiers zich aan strikte regels houden. "Dat blijkt nog niet altijd het geval", zegt de dienst Controle Private Veiligheid van Binnenlandse Zaken. Bij de private veiligheidsector werden vorig jaar 973 processen-verbaal opgesteld, gericht aan een bewakingsagent of firma. 

Nog niet zo lang geleden plaatsten illegale bewakingsfirma's en "cowboys"  de sector in een slecht daglicht.  Vandaag moeten de gespierde jongens en meisjes een opleiding hebben gevolgd en krijgen ze een gedragscode opgelegd.

Privé-agenten moeten ook een identificatiekaart (een specifieke badge) bij zich hebben en dat is vaak niet het geval. Die kaart mag overigens door iedereen die met een bewakingsagent wordt geconfronteerd, worden opgevraagd.  Ook jij en ik als burger mogen die kaart vragen.  Ook blijken er nog heel wat agenten geen of niet de gepaste opleiding te hebben genoten die hoort bij hun veiligheidsmissie. 

"Mag ik eens in uw sacoche kijken?"

Opvallend in de top drie van inbreuken is het gebrek aan integriteit bij het doorzoeken van privéspullen door veiligheidspersoneel.  Privéagenten  mogen niet rommelen in uw tas of spulletjes verplaatsen. 

Er wordt ook veel gezondigd tegen de gedragscode bij de oppervlakkige betasting van kledij, de zogenaamde "lichte fouille". De veiligheidsagent moet tot hetzelfde geslacht behoren als de man of vrouw die de fouille ondergaat. En indien het gebeurt, moet dat discreet, vooral niet op een publieke plaats.

Meest gelezen