Twee agenten gewond bij "lynchpartij" nabij Parijs tijdens oudejaarsnacht

In een voorstad van Parijs zijn tijdens oudejaarsnacht twee agenten aangevallen toen ze tussenkwamen bij onlusten. Ze raakten daarbij gewond. President Emmanuel Macron heeft het over een "laffe lynchpartij". 

Het voorval gebeurde in Champigny-sur-Marne, in de buurt van de Franse hoofdstad. De politie was opgeroepen omdat enkele tientallen personen amok maakten aan een hangar waar een privéfeest plaatsvond. Volgens Franse media waren de betrokken personen niet welkom op dat feest en begonnen ze daarom onrust te stoken. Bij aankomst van de politie richtten de amokmakers hun agressie op de ordediensten.

"Tijdens de politie-interventie zijn twee agenten geïsoleerd geraakt en werden dan aangepakt door een groep mensen", zegt een politiebron aan BFM TV.  Een mannelijke agent kreeg verschillende klappen in het gezicht. Zijn vrouwelijke collega werd op de grond gegooid en kreeg heel wat stampen te verduren. Beelden van die aanval zijn op het internet gezet (zie video onderaan artikel. Waarschuwing: de beelden kunnen schokken).

Vrij snel kwam er politieversterking waarbij onder meer traangasgranaten werden ingezet. De daders van de aanval konden echter ontkomen. Wel werden twee andere verdachten opgepakt omdat ze met projectielen hadden gegooid naar de politie.  

Ook elders onrustig

De agenten zelf werden overgebracht naar het ziekenhuis. Ze liepen verschillende breuken en kneuzingen op. Op Twitter belooft president Macron dat de daders "van de laffe en criminele lynchpartij" zullen worden gevonden en gestraft.

Ook elders in Frankrijk was het op verschillende plaatsen onrustig in de oudejaarsnacht. In totaal zijn 1.031 auto's in brand gestoken en 510 mensen opgepakt. Dat zijn hogere cijfers dan vorig jaar. Bij interventies raakten 8 agenten en 3 militairen gewond.

Meest gelezen