De beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, heeft in Pakistan tot heel wat protest geleid.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump waarschuwt: "VS kreeg niets voor miljardenhulp aan Pakistan en dat gaat nu stoppen"

De Amerikaanse president Donald Trump is ongewoon hard uitgevallen naar Pakistan, traditioneel een bondgenoot van de Verenigde Staten in de Koude Oorlog en in de strijd tegen de terreur. Trump zou ook nieuwe hulp aan dat land tegenhouden.

"De VS is zo dwaas geweest om Pakistan meer dan 33 miljard dollar hulp te geven de voorbije 15 jaar en zij hebben ons niets teruggegeven behalve leugens en bedrog. Zij denken dat onze leiders dwazen zijn en geven zelfs onderdak aan terroristen die wij opjagen in Afghanistan," zo omschreef VS-president Trump de hulp aan Pakistan.

In augustus had de VS voor nog eens 255 miljoen dollar hulp moeten betalen aan Pakistan, maar de regering van Trump had dat toen uitgesteld. Volgens The New York Times zou Trump nu zelfs van plan zijn om die hulp gewoon te schrappen.

Trump verwijst wellicht naar het feit dat Osama Bin Laden, de leider van het terreurnetwerk Al Qaeda, jarenlang ongestoord in Pakistan kon leven vooraleer hij door VS-troepen werd opgespoord en gedood. Washington is echter bijzonder boos omdat de VS een onlangs in Pakistan gearresteerde topfiguur van het beruchte Afghaanse terreurnetwerk Haqqani niet heeft kunnen ondervragen. Die verdachte zou nochtans informatie kunnen verschaffen over een ontvoerde Amerikaan.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Barsten in de oude alliantie

Pakistan ontkent dat het terroristen helpt en wijst erop dat het leger de voorbije jaren terroristen en talibanrebellen heeft verdreven uit een groot deel van de grensgebieden met Afghanistan. Ook zouden 17.000 Pakistanen zijn gedood in de strijd tegen terroristen en bij aanslagen.

Het land was sinds de jaren 50 een belangrijke bondgenoot van de VS in de Koude Oorlog en daarna ook in de strijd tegen de terreur. De VS bewapende op grote schaal het Pakistaanse leger terwijl Rusland vanouds eerder banden had met India.

Die relatie lijkt nu de voorbije jaren om te keren, nu Amerika en India steeds meer gaan samenwerken op politiek, economisch en militair vlak. India -aartsrivaal van Pakistan- wordt door de VS beschouwd als een belangrijk tegengewicht in Azië tegenover China en beide landen hebben moslimterreur als belangrijke vijand. Pakistan is ook altijd een bondgenoot van China geweest en is er economisch steeds meer afhankelijk van.

Nu streeft Pakistan in Afghanistan altijd wel zijn eigen belangen na en vallen die vaak niet samen met die van broodheer Amerika of gaan ze er zelfs tegen in. Zo heeft de machtige Pakistaanse geheime dienst ISI banden gehad met de extremistische Afghaanse krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar en met de taliban in een poging om invloed in Afghanistan te verwerven. 

Meest gelezen