Video player inladen...

"Let op je skimateriaal, want er zijn misschien wel dieven in de buurt"

Sneeuwsport Vlaanderen raadt wintersporters aan om beter zorg te dragen voor hun skimateriaal. De voorbije jaren werd er meer en meer gestolen op de skipistes. Maar met enkele eenvoudige tips, kunnen we het de dieven wel moeilijker maken, zegt Lode Nolf van Sneeuwsport Vlaanderen. 

Vorig jaar werd in het populaire skioord Val Thorens in Frankrijk vijf procent aan skimateriaal gestolen. Dat blijkt uit cijfers van Skiset, één van de grootste skiverhuurders. Volgens hen verdwenen er vorig jaar 300 van de 6000 geleende ski's en snowboards. 

"Elk jaar zien we dat er materiaal gestolen wordt", zegt Lode Nolf van Sneeuwsport Vlaanderen. "Vooral bij jongeren die wat nalatig zijn en hun ski's gewoon ergens droppen, maar ook aan de après-skibars zien we dieven toeslaan." Of het effectief over dievenbendes gaat is volgens Sneeuwsport Vlaanderen moeilijk te zeggen. "Vooral aan het begin van het seizoen worden ski's gestolen, dus het kan evengoed gaan om individuen, die liever stelen dan eigen materiaal te huren of te kopen."

Kan ik mijn skimateriaal verzekeren?

Je ski's of een snowboard verzekeren is niet zo evident. Vaak kan dit alleen via je polis van de kredietkaart, omdat men vreest voor fraude. Bij skiverhuurbedrijven kan je dan weer wel een verzekeringpolis bijnemen voor zo'n 2 euro per dag. Maar daar verschilt de franchise naargelang de ski's die je huurt. 

"Zet je ski's niet in paar, maar wissel met een reisgenoot

Lode Nolf, Sneeuwsport Vlaanderen

Al is er een manier om dieven te slim af te zijn. "Wat je best kan doen is je ski's niet in paar wegzetten, maar om ze te wisselen met een van je reisgenoten. Zo heb je twee verschillende skilatten naast elkaar", legt Lode Nolf uit. Maar ook het gebruik van een anti-diefstal systeem of trackers al dan niet via gps, kunnen het de dieven bemoeilijken. "Maar plaats ze vooral ook in het zicht en laat ze nergens rondslingeren," besluit Sneeuwsport Vlaanderen. 

Meest gelezen