Video player inladen...

1,3 miljoen Vlamingen keken gisteren naar FC De Kampioenen, Guga Baúl onderzocht de succesformule

Meer dan 1,3 miljoen mensen keken op 1 januari naar "FC De Kampioenen 2: Jubilee General" op Eén. Het succes blijft fascineren. Guga Baúl schreef er ooit zelfs een thesis over. Bestaat er zoiets als een Kampioenentoverformule?   

De reeks liep van 1990 tot 2011, en werd al talloze keren herhaald. Ook de films en de stripverhalen blijven scoren, de derde film lokt op dit moment nog altijd heel wat bezoekers naar de cinema. Een wetenschappelijke verklaring komt uit verrassende hoek: Laurent Bailleul, beter bekend als Guga Baúl, schreef er in 2008 zijn thesis over. In “De magie van F.C. De Kampioenen als populair cultuurproject” ging Baúl op zoek naar de succesformule.  

Één van de verklaringen van het succes is polysemie

"Polysemie wil zeggen dat er heel wat moppen op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. De humor is toegankelijk voor iedereen, van jong tot oud. Een visuele mop kan voor kinderen leuk zijn, maar ouderen kunnen er heel andere connotaties bij zien", vertelde Baúl eerder in "Van Gils & gasten".

Volgens Alexander Dhoest, professor televisiestudies aan de UAntwerpen, zijn de herkenbaarheid en de toegankelijkheid de belangrijkste succes­factoren. "We mogen niet onderschatten dat er veel nostalgiekijkers zijn: mensen hebben het zelf als kind nog gezien en herbekijken het nu met hun kinderen. Denk bijvoorbeeld maar aan "Throwback Thursday in het Sportpladijs". De herhaling en het vertrouwde spreken aan. Het kan paradoxaal klinken, maar de voorspelbaarheid is net een deel van de aantrekkingskracht. Wanneer FC De Kampioenen te veel zou vernieuwen, zou het succes plots veel minder kunnen worden."

Een vaste succesformule is er volgens professor Dhoest helaas niet. Voor elke FC De Kampioenen zijn er tientallen series in de vergeethoek beland. Het gaat om een combinatie van factoren die klopt bij FC De Kampioenen. Zo is volgens Guga Baúl bijvoorbeeld het evenwicht tussen de personages belangrijk.

De tweede FC De Kampioenenfilm kan je nog tot 31 januari herbekijken op VRT NU.

Meest gelezen