Californië werd in 2017 getroffen door de ergste bosbranden uit de geschiedenis,  zoals hier aan Ventura.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

2017 was het warmste jaar zonder een El Niño uit de geschiedenis

2017 was het op een na warmste jaar sinds het begin van de waarnemingen, en het warmste jaar ooit zonder het weerfenomeen El Niño, een fenomeen dat leidt tot een opwarming op korte termijn. Dat blijkt uit gegevens van de NASA. De snelle stijging van de oppervlaktetemperaturen die we nu zien, werd door klimaatwetenschappers voorspeld.

2017 was zelfs het warmste jaar zonder een El Niño met een ruime voorsprong: het was 0,17 graden Celsius warmer dan 2014, het vorige recordjaar. Opvallend is verder nog dat 2017 ook warmer was dan 2015, dat toe veruit het warmste jaar was sinds het begin van de waarnemingen dankzij een zeer sterke El Niño.

Ter vergelijking: het ontbreken van een El Niño en de zonne-activiteit in 1972 waren zeer gelijkaardig met de omstandigheden in 2017. In dat laatste jaar, 45 jaar na het eerste, waren de temperaturen aan het oppervlak van de aarde bijna een hele graad warmer dan in 1972, 0,9 graad Celsius om precies te zijn.

Voor elk type jaar, La Niña, El Niño of neutraal, is de trend tussen 1964 en 2017 een opwarming van 0,17-0,18 graad Celsius per tien jaar, wat overeenkomt met de voorspellingen van de klimaatmodellen in verband met de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen.  

De wereldwijde oppervlaktetemperaturen van 1964 tot 2017, verdeeld over El Niño-jaren (rood), La Niña (blauw) en neutrale jaren (zwart). (Illustratie: NASA Goddard Institute for Space Studies).

Klimaatontkenning en klimaatrampen

Op de 362e dag van het heetste jaar uit de geschiedenis zonder een El Niño plaatste de Amerikaanse president Donald Trump een tweet waaruit blijkt dat hij het verschil niet kent tussen weer en klimaat. 

Nu is het al langer bekend dat Trump ontkent dat de door de mens veroorzaakte opwarming van het klimaat bestaat, en hij is dan ook het proces begonnen om de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs terug te trekken, als enige land ter wereld. 

Nochtans is de VS in 2017 zwaar getroffen door extreme weerfenomenen, die minstens erger gemaakt zijn door de opwarming van de aarde. Onderzoek heeft al aangetoond dat de warmere temperaturen de record-regenval van orkaan Harvey met zo'n 40 procent opgedreven heeft, en dus ook de overstromingen verergerd heeft die Harvey veroorzaakt heeft. 

Californië is dit jaar getroffen door de ergste bosbranden uit zijn geschiedenis, die ook aangewakkerd zijn door de aanhoudende droogte en de gestegen temperaturen. De zuidwestelijke staten van de VS lagen deze zomer te bakken in record-temperaturen, en de opwarming van de aarde maakte de droogte in delen van Amerika en Europa erger. 

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration van de VS zijn de VS dit jaar getroffen door niet minder dan 15 natuurrampen die 1 miljard dollar of meer gekost hebben, en waarschijnlijk wordt 2017 het jaar met de ergste schade door dergelijke rampen, eens al de kosten van de orkanen mee verrekend zijn. 

Rampen in de VS die minstens 1 miljard schade hebben veroorzaakt. (Illustratie: NOOA)

Deze extreme weerfenomenen kosten veel geld, en ze zijn waarschijnlijk nog maar een voorsmaakje van wat er ons nog te wachten staat als de opwarming van de aarde niet ingeperkt wordt. 2017 heeft verschillende records  gebroken, zoals ook vele andere jaren in de laatste decennia, en als er niets gebeurt, zullen ook de volgende jaren telkens opnieuw records blijven breken, met alle extreme weerfenomenen die daarmee gepaard gaan.  

De toename van de oppervlaktetemperaturen, uitgesplitst naar El Niño-jaren, La Niña-jaren en neutrale jaren.

Meest gelezen