Belg verlekkerd op dure auto's, maar Renault blijft wel de nummer 1

Renault verkocht in 2017 de meeste auto's in België. Toch kijken we steeds vaker naar de duurdere merken. BMW zag de verkoop met bijna 5 procent stijgen, Mercedes zelfs met meer dan 11 procent. Dat blijkt allemaal uit de jaarcijfers van sectorfederatie Febiac.

De duurdere merken doen het in ons land al langer goed, vooral gestuwd door de vele bedrijfswagens. Daar is de restwaarde heel belangrijk voor leasing­maatschappijen, dat is de opbrengst van een tweedehandsverkoop, en dat is in het voordeel van merken als BMW, Audi en Mercedes.

De plaatsen 1 en 2 zijn wel weggelegd voor respectievelijk Renault en Volkswagen, maar ze zien hun aantal verkopen wel dalen. In 2017 werden er bijna 9 procent minder Renaults verkocht dan een jaar eerder. Bij Volkswagen zagen ze een daling van bijna 5 procent.

Winnaars en verliezers

Niet alleen de Duitse premiummerken profiteren, ook Alfa Romeo en Jaguar deden het goed en de sportwagenfabrikant Porsche zag de verkoop met maar liefst 12 procent aandikken. Naast de duurdere merken deden ook budgetmerken als Dacia en Skoda het goed.

De verliezers zijn dus de merken die traditioneel mikken op grote volumes. De eerder genoemde Renault en Volkswagen verloren, maar ook Ford, Opel en Citroën. Ze staan wel nog allemaal in de top 10.

Het voorbije jaar werden 546.558 nieuwe wagens ingeschreven: 1,3 procent meer dan het jaar daarvoor en meteen het op twee na beste jaar ooit voor de autoverkoop in ons land. December kende wel een daling met 16,3 procent.

Meest gelezen