AP

""Time's up" wil ook mensen helpen die niet beroemd zijn"

Meer dan 300 actrices, vrouwelijke regisseurs en scenaristen uit Hollywood hebben gisteren in een open brief in enkele Amerikaanse kranten een nieuw initatief aangekondigd: "Time's up", een financieel hulpfonds voor slachtoffers van seksueel misbruik. "Ze willen in de nasleep van #metoo de zaak breder benaderen en ze willen niet alleen beroemde mensen helpen", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit in "De ochtend" op Radio 1. 

"Het is een brief die gericht is aan hun "Dear sisters" (lieve zussen). Het zijn actrices die de stroom aan beschuldigingen beu zijn. Ze willen meer doen. De tijd is op. Ze willen geld inzamelen voor een soort hulpfonds om de slachtoffers in de lange nasleep van #metoo en de Harvey Weinstein-affaire te gaan helpen, bijvoorbeeld bij rechtszaken. Ze willen niet alleen de beroemde mensen helpen. Dat zijn de zaken die alle aandacht wegkapen. Er gebeurt ook heel veel #metoo in het verborgene, in bedrijven die niet in de media komen." 

"De brief is ondertekend door grote sterren. Eén van hen is Ashley Judd (links op foto boven), waar de affaire min of meer mee is begonnen. Ze was zelf slachtoffer van Harvey Weinstein. Reese Witherspoon zit er ook bij, Meryl Streep, Natalie Portman, Eva Longoria, Cate Blanchett... Sommigen zijn zelf slachtoffer geweest, anderen zijn solidair. Arm in arm zeggen ze bij wijze van spreke: "Wij zijn allemaal zussen die hier doorheen moeten".  Het zijn ook niet alleen filmsterren, maar ook advocates, bedrijfsleiders, regisseurs, producers,... Allemaal vrouwen die de wetgeving willen veranderen en rechtszaken in gang willen zetten." 

"Dit gaat in het algemeen over misbruik. Ze willen de zaak breder benaderen.  Zo eisen ze gelijk loon voor gelijk werk voor vrouwen. Ze willen ook dat er meer vrouwen aan de top komen, in de media, in de filmwereld, in de politiek (in het Congres zijn amper 20% van de leden vrouwen). Ze willen in de media ook meer aandacht voor dit probleem, ook bij niet-beroemde mensen. Wat opvallend is, is dat de open brief ook verschenen is in de Spaanstalige krant La Opinion. Ze willen ook Latino's helpen, die vaak als huispersoneel werken of in de horeca. Dat zijn mensen die niet altijd zo'n krachtige stem hebben om hun baas te kunnen beschuldigen."

"Ze willen vrouwen sterker maken, het gaat vaak over vrouwen die slachtoffer zijn in een machtsrelatie. In deze actiegroep willen vrouwen vooral anderen oproepen om naar buiten te komen met hun problemen. Ze willen de zwakkeren die niet de financiële middelen hebben helpen en hen uit hun kot lokken." 

Volgens Soenens blijft #metoo het verhaal van het jaar in de VS.  "Vanavond nog heeft Peter Martins zijn conclusies getrokken (hij gaat met pensioen, nvdr). De beroemde balletdanser, jarenlang artistiek leider van het New York City Ballet, wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en van fysieke aanranding van zowel mannen als vrouwen in het ballet. Elke dag doet deze affaire hier nog koppen rollen, wat in ons land vooralsnog nog niet het geval is." 

Meest gelezen