Lancering van andere Chinese raket , 2017
Xinhua News Agency

China wil dit jaar nieuwe raket met 6 satellieten lanceren

Het Chinese ruimtevaartbedrijf CASIC wil dit jaar een nieuwe commerciële draagraket lanceren. De Kuaizhou-11, “snel vaartuig” in het Nederlands, moet in één keer 6 nieuwe satellieten de ruimte insturen. De lancering is volgens CASIC gepland voor “de eerste helft van dit jaar”.

De Kuaizhou-raketten zijn een reeks Chinese, commerciële draagraketten, bedoeld om satellieten en ruimtesondes de ruimte in te sturen. De Kuaizhou-11 is een raket van 2,2 meter breed en zou een lading van 1.000 kilo in een baan rond de aarde kunnen brengen. China wil met de Kuaizhou-11 begin dit jaar zes nieuwe satellieten de ruimte in sturen. 

Net als het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, van Tesla-baas Elon Musk, wil de CASIC zo goedkoop mogelijke raketten bouwen. De lancering van de Kuaizhou 11 zou weinig voorbereiding vragen en kan op enkele uren tijd ingezet worden. Daardoor dalen de lanceerkosten aanzienlijk. De lancering van 1 kilogram nuttige lading zou zo'n 5.000 dollar kosten. Dat is volgens de Chinese ruimtevaartorganisatie “aanzienlijk minder” dan bij de internationale concurrentie.

China wil inhaalbeweging in de ruimterace

In januari vorig jaar bracht een gelijkaardige draagraket al 3 kleine satellieten in een baan om de aarde. De CASIC plant ook nog de bouw van 2 grotere draagraketten: de Kuaizhou-21 en Kuaizhou-31. Die laatste zou een lading tot 70.000 kilo moeten kunnen vervoeren. Ter vergelijking, de Falcon Heavy van SpaceX, de momenteel krachtigste draagraket, zou 64.000 kilogram aan vracht naar een baan om de aarde kunnen brengen. De eerste demonstratievlucht van de Falcon Heavy staat gepland voor deze maand.

China probeert zich de laatste jaren te profileren als evenwaardige speler op vlak van ruimtevaart. Zo is China volop bezig met de plannen om een eigen ruimtestation te bouwen. Dit jaar nog hopen ze een eerste onderdeel te lanceren. China wil tegen eind dit jaar ook een missie naar de achterzijde van de Maan sturen en daar een ruimtesonde laten landen op het maanoppervlak. Mocht dat lukken, dan zou dat een wereldprimeur zijn voor China.

Meest gelezen