Videospeler inladen...

Dé 2 momenten uit 2017 die financieel expert Michaël Van Droogenbroeck niet zal vergeten

Wat moeten we op financieel-economisch vlak onthouden van 2017? En wat heeft 2018 in petto? Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck blikt terug en kiest twee momenten die volgens hem het voorbije jaar hebben bepaald.

De Dow door het dak

Op 25 januari 2017 werd op Wall Street in New York geschiedenis geschreven: de Dow Jones, de belangrijkste Amerikaanse beursindex, doorbrak er voor het eerst de grens van 20.000 punten. “En dat heeft de toon gezet voor 2017”, aldus Michaël Van Droogenbroeck. “De Dow Jones is dit jaar met meer dan 20 procent gestegen. Begin augustus werden de 22.000 punten bereikt en dan eind november 24.000 punten. In totaal zal de Dow Jones meer dan 80 keer zijn eigen record hebben verbroken dit jaar.”

Die bijzonder goede cijfers zagen we dit jaar ook op vele andere beurzen overal ter wereld. “Aan de basis daarvan – en da’s toch niet onbelangrijk – liggen goede economische cijfers”, analyseert Michaël Van Droogenbroeck. “Over de hele wereld en op de belangrijkste economische centra zien we een groei. Die groei is synchroon over de hele wereld en dat is toch wel bijzonder.”

“De vraag is natuurlijk of dat in 2018 zal blijven”, vraagt Van Droogenbroeck zich nog af.

Over de hele wereld zien we economische groei

Michaël Van Droogenbroeck
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bitcoin bijzonder populair bij beleggers

Het voorbije jaar swingde de koers van de Bitcoin de pan uit. Eind november was de digitale munt voor het eerst meer dan 10.000 dollar waard. “Voor mij is de Bitcoin toch een van de meest opmerkelijke nieuwsverhalen op financieel vlak van 2017”, zegt Michaël Van Droogenbroeck. “Een virtuele munt die in alle eerlijkheid geen onderliggende waarde heeft, maar waar beleggers of speculanten bereid zijn om steeds meer voor te betalen.”

Waar gaat dat eindigen en wie zal die prijs betalen, vraagt financieel expert Van Droogenbroeck zich af. “De vraag is ook wat de Bitoin op lange termijn tot gevolg zal hebben en wat de toekomst van de digitale munten zal zijn. Misschien wordt dat duidelijk in 2018, maar de hype rond de Bitcoin gaat volgens mij nog niet meteen liggen.”

Een munt zonder onderliggende waarde, maar speculanten zijn bereid om steeds meer te betalen

Michaël Van Droogenbroeck
AFP or licensors

2018: een jaar zonder verhoging van de rente

Michaël Van Droogenbroeck verwacht ook in het nieuwe jaar nog geen verhoging van de rente. Voor zo’n renteverhoging wordt gekeken naar de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente al jaren erg laag houdt om de economie te proberen te stimuleren.

Mocht er al een renteverhoging komen, dan zou dat pas voor eind 2018 zijn wanneer de geldinjectie van de ECB afloopt. “Maar het ziet er niet meteen naar uit. Wie hoopt op een hogere rente op spaarboekjes zal minstens nog een jaar geduld moeten hebben.”

Wie hoopt op een hogere rente op spaarboekjes moet minstens nog een jaar geduld hebben

Michaël Van Droogenbroeck
Arenda Oomen Fotografie

Meest gelezen