Video player inladen...

Devos: "Facebook-brief van Michel is een schreeuw van onmacht"

De opmerkelijke Facebook-post van Charles Michel voelt aan als een schreeuw van onmacht van de premier die vindt dat hij unfair behandeld wordt in de traditionele pers. Dat zegt Carl Devos, professor politiek aan de UGent, in "Terzake".

In de brief van Michel verdedigt de premier zijn beleid, maar volgens Devos gaat het vooral om een schreeuw van onmacht. "Hij is blijkbaar een beetje geërgerd, zelfs gefrustreerd over al die berichten over zijn gebrek aan leiderschap en over hoe hij de handpop van de N-VA zou zijn."

Dat de premier via Facebook communiceert is een première voor Michel, zegt Bernard Demonty, chef politiek van Le Soir. "Michel wil rechtstreeks met de mensen spreken omdat hij voelt dat de pers dat niet fair doet", zegt Demonty. In MR-kringen is overigens te horen dat Michel in de toekomst wel vaker van Facebook gebruik zal maken.

Gezag

"Michel wil tonen dat hij nog altijd de chef van de ploeg is, maar de fricties van de laatste weken over onder meer het energiepact tonen aan dat de as MR-N-VA verzwakt is", zegt Demonty.

Het punt van de waarheid zou het dossier rond de uitstap uit de kernenergie kunnen zijn, meent Devos. "Als ze de N-VA laten doen, dan kan één partij, de N-VA, het hele energiebeleid van België de komende decennia bepalen. Daar is het gezag van de premier - die onlangs zei dat hij niet zou toelaten dat men het hele energiepact in de vernieling rijdt - heel expliciet gecontesteerd."

"Charles Michel zal moeten scoren binnen een paar dagen of weken om te tonen dat hij nog de chef is en dat hij iets te zeggen heeft aan de N-VA", zegt Demonty. "Hij kan niet naar de verkiezingen gaan met de indruk dat de N-VA meer de baas is dan vroeger."

 

Meest gelezen