Kijktip: 5 nieuwe programma's waaronder de langverwachte comeback van Steven Van Herreweghe en Gerardi

Een nieuw jaar betekent ook een rits aan nieuwe tv-programma's. Eén en Canvas trekken alvast het voorjaar op gang met Saartje Vandendriessche die de vrouwelijke Tom Waes speelt. In "Mij overkomt het niet" praat Fatma Taspinar met "veroorzakers" van een ongeluk. Er is de langverwachte comeback van Steven Van Herreweghe met "Van algemeen nut". Ook terug van weggeweest is hoofdinspecteur Paul Gerardi met het tweede seizoen van "Salamander". Maarten Van Gramberen analyseert dan weer, seconde per seconde, zeven straffe wereldrecords. We zetten de nieuwe programma's even op een rijtje:

1. "Op de man af" - woensdag, 20.40u - Eén

Gewezen Eén-omroepster Saartje Vandendriessche neemt het elke week op tegen een bekende man, in een sportieve uitdaging die hij mag kiezen. Saartje wordt bijgestaan door sportpsychologe Els Snauwaert en door olympisch kampioene Hanne Mariën. Rik Verheye van "Callboys" daagt Saartje in de eerste aflevering uit om deel te nemen aan het WK Bangerstox, ofwel de botsauto's maar dan in het echt.

2. "Van algemeen nut" - donderdag, 20.40u - Eén

Steven Van Herreweghe maakte eerder het populaire "De Pappenheimers" en "De jaren stillekes" voor Eén. Na bijna zes jaar is hij terug met de talkshow "Van algemeen nut" waarin hij opnieuw in het beeldarchief duikt. Zijn gasten zijn ooit op tv geweest en hebben zo een bijdrage geleverd aan 65 jaar openbare omroep. Van Herreweghe zoomt in op hun televisiemoment en geeft de beelden een tweede leven.

3. "Salamander 2" - zondag, 21.30u - Eén

De eerste reeks van "Salamander" werd 30 keer in het buitenland verkocht en was zelfs de eerste Vlaamse reeks die Netflix USA ooit heeft aangekocht. In het tweede seizoen onderzoekt hoofdinspecteur Paul Gerardi de moord op vluchteling Léon Tchité uit Kitangi. Hij ontdekt een samenzwering rond het bezit van diamantmijnen en vermoedt dat de ontbonden groep Salamander betrokken is. Het leven van zijn dochter Sofie komt echter op het spel te staan. 

4. "Mij overkomt het niet" - maandag, 21.25u - Eén

Het is ieders nachtmerrie: ongewild een ongeluk veroorzaken, waardoor iemand het leven laat, of met zware emotionele en fysieke gevolgen verder moet. "In mij overkomt het niet" praat Fatma Taspinar met zes mensen die het wél is overkomen. Die ongewild een ongeluk veroorzaakten, en die als dader of “veroorzaker” door het leven moeten. Fatma onderzoekt hoe zij hun kruis dragen, en spreekt ook met slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners, procureurs en rechters over schuld en schuldgevoel.

5. "Wereldrecord" - maandag, 21.15u - Canvas

Achter ieder wereldrecord schuilt een sportief talent en een minutieuze begeleiding door een topteam van coaches en wetenschappers. Met de hulp van experts, atleten en wetenschappelijke onderzoek neemt Maarten Vangramberen de proef op de som en analyseert hij seconde per seconde, meter per meter wat er precies gebeurt tijdens zo’n prestatie. Maarten bekijkt zeven (bekende en minder bekende) records, onder meer de 100m sprint van Usian Bolt en het discuswerpen van Jürgen Schult.  

Meest gelezen