Filmmakers Dardenne vragen ontslag Francken in open brief

De regisseursbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne schrijven in De Standaard en Le Soir een open brief naar premier Charles Michel (MR). Daarin vragen ze het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Het gaat om een principe dat elke rechtsstaat moet respecteren: je stuurt geen asielzoekers terug naar een land dat er martelpraktijken op nahoudt."

De broers Dardenne hebben al twee keer de "Gouden Palm" in Cannes gewonnen voor hun films "Rosetta" en "L'enfant". Ze hebben ook al verschillende spraakmakende documentaires gemaakt.

In een open brief die De Standaard en Le Soir publiceren, zijn ze hard voor premier Charles Michel (MR). "Als uw regering enig politiek verantwoordelijkheidsbesef had, dan had ze staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al gevraagd, of beter verplicht, om ontslag te nemen."

Enkele Soedanese migranten verklaren dat ze mishandeld zijn nadat ze door ons land waren gerepatrieerd. Later bleek ook dat Francken gelogen had over geplande repatriëringen. Een onafhankelijk rapport moet nu uitmaken of ons land een fout heeft gemaakt door de migranten te repatriëren.

De broers Dardenne hechten echter weinig geloof aan dat rapport. "Dat onderzoek wordt immers gevoerd met de medewerking van een niet-democratisch land dat de politieke rechten van zijn burgers niet respecteert en dat er volgens internationale waarnemers folterpraktijken op nahoudt."

We willen u duidelijk maken hoe boos we hierover zijn als burgers

Jean-Pierre en Luc Dardenne

Volgens de filmmakers doet het er ook niet toe wat de resultaten van het rapport zijn. "Het verschuift het debat naar de wettelijke verantwoordelijkheid van de staatssecretaris, en weg van de politieke verantwoordelijkheid. Een regeringslid dat zijn politieke verantwoordelijkheid opneemt door op te stappen, doet dat niet omdat hij persoonlijk een fout heeft gemaakt. Hij doet het omdat hij in een bepaalde politieke situatie de regering in diskrediet brengt als hij aanblijft."

Er is echter een belangrijke reden waarom premier Michel niet de moed heeft om Francken de laan uit te sturen, aldus de broers: Francken doet het goed in de peilingen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. "U durft niet tegen Francken in te gaan omdat dit electoraal gevoelig ligt, veel te gevoelig."

Dat mag van de broers echter geen excuus zijn. "Het gaat om een principe dat elke rechtsstaat moet respecteren: je stuurt geen asielzoekers terug naar een land dat er martelpraktijken op nahoudt."

Meest gelezen