Laurie Dieffembacq

Kristof Calvo (Groen): “Premier Michel zet juist geen puntjes op de i”

Kamerfractieleider Kristof Calvo (Groen) is niet onder de indruk van de Facebook-post van premier Charles Michel (MR), waarin die oproept tot meer nuance en terughoudend­heid in verband met het asiel- en migratiebeleid. Hij vindt dat Michel getuigt van een totaal gebrek aan leiderschap en gewoon de N-VA-communicatie recycleert.

"Michel zet juist helemaal niet de puntjes op de i. De premier toont nul leiderschap. Hij recycleert gewoon de N-VA-communicatie", reageert Calvo. "Vindt de premier het dan echt oké dat hij door zijn staatssecretaris fout is geïnformeerd?"

Zo’n gevoelig dossier verdient meer sérieux, vindt Groen. "Ik begrijp ergens wel waarom Michel opteert voor Facebook. Hij wil zeker zijn dat zijn ministers en de partijvoorzitters het lezen. Maar eigenlijk is dit geen ernstige manier van werken. Al bijna 10 dagen vraagt het parlement tevergeefs om tekst en uitleg van de premier. Michel zwijgt de hele tijd, maar communiceert nu wel via sociale media. De premier zijn pleidooi voor nuance en terughoudendheid is terecht, maar het probleem op dat vlak zit in zijn eigen regering."


Voor Calvo is de zaak niet gesloten. “Francken en Michel hebben nog altijd heel wat uit te leggen. Van een regeringslid mag je verwachten dat hij de waarheid spreekt en niet anders dan de waarheid."

"En laat ons niet vergeten waar het allemaal over gaat: dit is een mensen­rechtenkwestie. Het is logisch dat er nu veel aandacht is voor de communicatie van Francken, maar dat mag de aandacht niet afleiden van de andere aspecten. Dat de regering zich engageert om niet meer met die identificatiemissies van al-Bashir te werken. Dat hebben we van Michel ook nog niet gehoord”, aldus nog Calvo.

Meest gelezen