Videospeler inladen...

220 Belgen sluiten zich aan bij Nederlandse coöperatie die zelfdodingsmiddel wil aankopen

220 Belgen zijn in de voorbije maanden lid geworden van een Nederlandse coöperatie om gezamenlijk een zelfdodingsmiddel te kopen. Dat schrijft De Morgen en het is door de organisatie bevestigd aan onze redactie. De leden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) willen met zo'n middel snel en pijnloos kunnen sterven op een zelfgekozen moment, zonder dokter.  

Laatste Wil kwam in september in de aandacht door een uitzending van het Nederlandse magazine "Nieuwsuur".  Daarin maakte de organisatie bekend dat ze een middel hebben gevonden dat legaal te verkrijgen is en binnen een halfuur of een uur tot de dood leidt.  Sindsdien is het aantal leden fors toegenomen, van 3.000 naar 17.000. En daarbij zijn dus ook zo'n 220 Belgen. Lidmaatschap kost 15 euro per jaar.

Het doel van de vereniging is zeer omstreden: de leden op een legale manier "een humaan werkend laatstewilmiddel" verschaffen, zodat ze zelf kunnen belissen over hun levenseinde, zonder tussenkomst van een arts of begeleider. De coöperatie start deze maand met infoavonden in Nederland om de groepsaankopen van het zelfdodingsmiddel voor te bereiden. Ook de Belgische leden worden daarvoor uitgenodigd.

In ons land komen komen er voorlopig geen bijeenkomsten. De organisatie wil eerst uitzoeken wat de wettelijke mogelijkheden zijn buiten Nederland.

"Maatschappelijk een slecht signaal"

Euthanasie-experts staan weigerachtig tegenover de plannen van Laatste Wil. "Ik heb het volste respect voor mensen die uit het leven willen stappen", zegt Wim Distelmans. "Maar als we als maatschappij zo’n pil beschikbaar stellen, dan gaan wellicht mensen zich daartoe geneigd voelen in een opwelling, en dan gaan ze uit het leven stappen terwijl ze misschien door een hulpverlener konden geholpen worden."

Distelmans stelt zich ook vragen bij de pijnloosheid van het middel. "Ik weet dat je er verschrikkelijke hoofdpijn van krijgt. Er zijn vroeger ook nog andere middelen aangeboden. Ideaal is het absoluut niet", zegt hij. De arts sluit niet uit dat er ook in ons land organisaties het idee zullen overnemen. "Of dat dan wettelijk conform is, moet blijken. Maar maatschappelijk zou dat een slecht signaal zijn."

Hebt u vragen over zelfdoding, dan kunt u contact opnemen met de zelfmoordlijn op het nummer 1813, of via de chat: www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen