Nederlandse studenten bouwen hoogste ijstoren ooit uit heel speciaal soort ijs

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben in China de hoogste ijstoren ooit gebouwd. De Flamenco Ice Tower is 30 meter hoog en staat in de Noord-Chinese stad Harbin, waar het jaarlijkse ijs- en sneeuwsculpturenfestival plaats heeft. De toren is gebouwd uit pykrete, een legendarisch en bijna vergeten bouwmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Harbin ligt in het noorden van China en wordt ook wel de “ijsstad” genoemd, vanwege de ijskoude winters en het bekende jaarlijkse ijs- en sneeuw­sculpturen­festival. Bij temperaturen van min 25 graden Celsius heeft een groep internationale studenten, onder leiding van de TU Eindhoven, een immense ijstoren gebouwd van 30 meter hoog. Ook enkele Vlaamse studenten van de UGent en de KU Leuven hebben meegewerkt aan het project.

De ijstoren is niet zomaar een ijssculptuur, maar is gebouwd uit pykrete, een mengsel van water en zaagsel. Wanneer het water bevriest, wordt het ijs vele keren sterker dan normaal en smelt het trager. Het zou zelfs kogelwerend zijn. Het materiaal wordt eerst op een gigantisch luchtkussen gespoten. Als het water bevriest, wordt het luchtkussen weggehaald. Een beetje zoals bij papier-maché dus. 

(lees verder onder de video)

Van bevroren oorlogsschip tot iglo's op Mars

Pykrete werd al tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgevonden door de Brit Geoffrey Pyke, met de bedoeling om een enorm bevroren vliegdekschip te bouwen uit pykrete. Het project kreeg de naam Habakkuk, maar werd uiteindelijk afgevoerd door te hoge productiekosten. Het is niet duidelijk of het ooit mogelijk zou zijn geweest om het schip effectief te bouwen.

Arno Pronk is docent Bouwkunde aan de TU Eindhoven en de KU Leuven en experimenteert al jaren met pykrete. Volgens hem is het een ideaal en duurzaam bouwmateriaal om tijdelijke opslagplaatsen te bouwen in landen met een koud klimaat. Volgens Pronk zijn de Chinezen erg geïnteresseerd in pykrete en wordt er ook gedacht aan pykrete om constructies op Mars mee te bouwen.

Eerder bouwden studenten van de TU Eindhoven in Finland al een ijsbrug, een ijsdome en een bevroren Sagrada Familia van 21 meter. Met de Flamenco Ice Tower van 30 meter hoog verbreken de studenten hun record. De toren wordt op 10 januari officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur in China. 

Replica van Sagrada Familia in Finland, 2014

Meest gelezen