New York: Artistiek leider Peter Martins gaat met pensioen na klachten over wangedrag bij balletdansers en ballerina's

Peter Martins (71), de artistiek leider van het New York City Ballet, gaat met pensioen. Martins heeft die beslissing genomen na talloze klachten van grensoverschrijdend gedrag bij balletdansers en ballerina's. Zelf ontkent Martins alles met klem. "Ik ontken, en blijf ontkennen, dat ik betrokken ben bij zulk wangedrag", klinkt het.

Martins is al ruim dertig jaar artistiek leider bij het balletgezelschap. 24 vrouwen en mannen -allemaal dansers- spreken over een sfeer van intimidatie onder zijn leiding. Ze hebben het over fysiek en mentaal (seksueel) misbruik. De bekendste onder hen die met het verhaal naar buiten kwam, is Vanessa Carlton, ooit danseres, nu zangeres (ze scoorde in 2001 een hit met "A thousand miles"). "Dansers zijn niet geneigd te praten", vertelt ze.

Dansers zijn niet geneigd te praten

Martins ontkent alle beschuldigingen en hoopt dat met zijn pensioen de rust terugkeert. "Ik verleen mijn volledige medewerking aan het onderzoek." Martins benadrukt dat de beschuldigingen een hoge tol eisen voor hem en zijn familie. Het balletgezelschap gaat alvast op zoek naar een nieuwe artistieke leider.

Opvallend is dat Martins de steun krijgt van een aantal huidige dansers bij het New York City Ballet, onder wie Sterling Hyltin. "Hij heeft me altijd behandeld met respect", stelt ze. "Het is storend dat voormalige dansers spreken voor collega's die wel nog werken bij het gezelschap." Ook Megan Fairchild, al 16 jaar ballerina bij het City Ballet, heeft nooit iets onaangenaams ervaren. "Hij is juist de persoon bij wie ik aanklop als er iets is binnen het gezelschap of in mijn leven."

Meest gelezen