Politico ziet Verhofstadt als één van de mensen die 2018 om zeep kunnen helpen

Wie kan 2018 om zeep helpen? Politico, de website van het Amerikaanse Politico en de Duitse mediagroep Axel Springer, heeft een naar eigen zeggen willekeurig lijstje samengesteld van twaalf personaliteiten die u wel eens naar vorig jaar zouden kunnen doen verlangen. "Louter om u te vermaken", klinkt het.

Wat is het verband tussen Guy Verhofstadt, Meghan Markle en Rupert Murdoch? Ze behoren alle drie tot de "dirty dozen", een lijstje van 12 namen die volgens Politico 2018 wel eens om zeep zouden kunnen helpen. Het lijstje wordt door een wat Brits-Amerikaanse bril bekeken.

Verhofstadt dreigt een boosaardige Vlaamse kerstman te worden

Politico over de "dirty dozen"

Dat Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, op het lijstje staat, hoeft niet echt te verwonderen. Verhofstadt is brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement en heeft zich het voorbije jaar niet bepaald inschikkelijk opgesteld tegenover Britse brexit-eisen. Politico benadrukt graag dat Verhofstadt in de brexit-gesprekken geen formele rol te spelen heeft.

"Het Europese Parlement is vooral goed om een klein probleem in de politieke besluitvorming zo uit te vergroten om zijn eigen macht uit te breiden", aldus Politico, dat het ook nog heeft over een mediageile maar zinloze stemming over de brexit in 2017. Verhofstadt wordt nog omschreven als een "boosaardige Vlaamse kerstman" die onterecht verwachtingen schept bij Britten die willen dat hun land in de Europese Unie blijft.

Een andere potentiële stoorzender is Meghan Markle, de verloofde van de Britse prins Harry. Politico wijst erop dat de Britse royals geen al te beste herinneringen hebben aan gescheiden Amerikaanse vrouwen, een verwijzing naar Wallis Simpson, de vrouw die mee aan de basis lag van de troonsafstand van koning Edward  VIII, in 1936.

Voor de volledigheid geven we u nog de 10 andere "moeilijke mensen" mee: Arlene Forster (leider van de Noord-Ierse protestantse partij DUP), Satoshi Nakamoto (de man achter de bitcoin), Ajit Pai (voorzitter van het Amerikaanse overheidsorgaan bevoegd voor communicatie), mediatycoon Rupert Murdoch, de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, de "wraakbrigade" van #metoo, wielrenner Chris Froome, smartphonestemmen als Siri, SUV-bestuurders in de stad en "iedereen die betrokken is bij de verkiezingen in de VS".

Meest gelezen