Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Iraanse gerecht dreigt met doodstraf voor opgepakte demonstranten

Bij de recente protestgolf in Iran zijn de voorbije week al meer dan 20 doden gevallen. Vannacht zouden er tien doden gevallen zijn. Het gerecht in Teheran dreigt nu met de doodstraf voor opgepakte demonstranten.

Vannacht zouden er zeker negen doden zijn gevallen. Zes van hen werden doodgeschoten toen een menigte een politiekantoor wou bestormen in de centrale stad Isfahan. Wat verderop zouden een jongen van elf en een man van twintig zijn gedood. In Najafabad, ook in de buurt van Isfahan, is een lid van de Revolutionaire Wachten, het elitekorps van het regime, doodgeschoten met een jachtgeweer.

De sfeer in Iran wordt grimmiger. Het hoofd van de rechtbank van de hoofdstad Teheran heeft gewaarschuwd dat opgepakte demonstranten de doodstraf riskeren. In totaal zouden nu al meer dan 450 mensen gearresteerd zijn.

Vandaag heeft ook ayatollah Ali Khamenei, de hoogste gezagsdrager in Iran (foto hieronder), voor het eerst gereageerd op het protest. Hij legt de schuld daarvoor bij "buitenlandse agenten en inlichtingendiensten die met geld, wapens en media problemen maken voor het islamitische systeem". Khamenei noemde echter geen landen bij naam.

De betogingen gingen donderdag van start in de noordoostelijke stad Mashhad, Irans tweede stad, maar verspreidden zich al snel in het hele land. De betogers richten zich tegen het beleid van ayatollah Khamenei en de regering van president Hassan Rouhani. Ze onstonden als gevolg van stijgende voedselprijzen en de slechte economische toestand.  

Internationale gemeenschap is bezorgd

Volgens correspondent Thomas Erdbrink, in Teheran, is er weinig kans dat de protesten blijven duren. "De betogers zijn niet goed georganiseerd, er staan geen leiders op. Iran kan dit onderdrukken", zegt Erdbrink.

De Europese Unie is bezorgd over de protesten in Iran en de verschillende doden die daarbij al vielen. Onder meer de Britse en Duitse ministers van buitenlandse zaken roepen de Iraanse regering op om de mensenrechten te respecteren. De Israëlische premier Netanyahu prijst de Iraniërs dan weer die protesteren tegen het regime. Hij looft hun strijd voor de vrijheid, een vrijheid die de overheid hen al jaren ontzegt. Met de miljarden die het Iraanse regime besteedt aan het verspreiden van haat, zouden scholen en ziekenhuizen gebouwd kunnen worden, zegt Netanyahu. Hij ontkent ook dat Israël achter de protesten zou zitten.

Meest gelezen