Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Protest van "onaanraakbaren" verstoort Mumbai, de financiële hoofdstad van India

Duizenden "dalits" of kastelozen betogen in Mumbai uit protest tegen geweld van hogere kasten. Het verkeer in de economische hoofdstad van India wordt gehinderd en bussen zijn bekogeld met stenen.

De hinder is er vooral in het oosten van de grootstad Mumbai, het vroegere Bombay. Enkele duizenden dalits hebben er wegen en spoorlijnen geblokkeerd en bekogelden auto's en bussen met stenen.

Tot de betoging was opgeroepen door leiders van de beweging van dalits, mensen die buiten het normale kastesysteem vallen. Ze reageren op de gewelddadige verstoring van een belangrijke herdenking van de dalits gisteren door hindoes uit hogere kasten. Die laatsten kijken neer op de dalits. Bij dat geweld van gisteren is een man gedood, maar het is niet duidelijk aan welke kant hij stond.

De dalits herdachten gisteren in de stad Pune de slag van Koregaon, twee eeuwen geleden. Toen boekte een kleine Britse legermacht die was aangevuld met dalit-strijders een overwinning op een veel groter leger van Mahratta's, lokale hindoeheersers.

Hogere kasten beschouwen die herdenking als "collaboratie" met de voormalige Britse koloniale overheerser. De dalits of kastelozen zetten zich af tegen de discriminatie door hogere kasten in het hindoeïsme. In India zijn er meer dan 200 miljoen dalits op een bevolking van 1,3 miljard inwoners. Kastetegenstellingen zijn nog altijd erg scherp in India, al zijn die officieel al lang afgeschaft.

 

Meest gelezen