Staking afgewend bij Aviapartner in Oostende

Bij bagageafhandelaar Aviapartner op de luchthaven van Oostende is een staking afgewend. Dat bevestigt vakbond ACV-Transcom. Een deel van het eisenpakket werd ingewilligd. ACV-Transcom diende op 12 november een stakingsaanzegging in.

De vakbond klaagde vooral het structurele personeelstekort aan. De problemen houden al aan sinds 2014, toen de Japanse luchtvaartmaatschappij ANA Oostende verliet. Daardoor kwam er heel wat meer druk op het personeel van Aviapartner, maar bijkomende maatregelen bleven eerder beperkt.

"De werkdruk voor het personeel is daardoor onmenselijk hoog geworden en ook de veiligheid komt zwaar in het gedrang", aldus Bjorn Vanden Eynde, secretaris mobiliteit bij ACV-Transcom.

Sociaal project?

Nu komt Aviapartner de ongeveer twintig vaste arbeiders gedeeltelijk tegemoet. Drie deeltijdse werkkrachten krijgen een voltijds contract en vier mensen die werkzaam waren met interimcontracten, krijgen een contract van bepaalde duur.

"Het personeel is dus gewoon aan het werk gegaan, omdat we het signaal kregen van de directie dat er een plan op tafel ligt. Op een aantal eisen kennen we nog geen antwoord. Zo vragen we nieuwe kledij en materiaal. We zijn tevreden. Het is niet de bedoeling dat we in een conflictsituatie blijven. Er is vooruitgang", aldus Vanden Eynde. "Die stakingsaanzegging was nodig. De voorbije jaren leken wel een sociaal project om het uithoudingsvermogen van de personeelsleden te testen."

Meest gelezen