Premies voor elektrische wagens kunnen Vlaming niet bekoren

Wie in Vlaanderen een elektrische wagen wil kopen, heeft recht op een premie. De Vlaamse regering heeft daar vorig jaar 5 miljoen euro voor uitgetrokken. Maar van dat bedrag is vorig jaar amper 1,15 miljoen euro uitbetaald, schrijft De Tijd.  

Vlamingen die als particulier een elektrische wagen aankopen, hebben recht op een premie die tot 4.000 euro kan bedragen. Vorig jaar hebben 321 Vlamingen een premie gekregen van gemiddeld 3.587 euro. Daardoor blijft van de 5 miljoen euro die de Vlaamse regering voor die premies had vrijgemaakt, nog altijd ruim 3,8 miljoen over.

Dat is opvallend, want 2 jaar geleden bleef van het vrijgemaakte bedrag heel wat minder over. Toen betaalde de Vlaamse overheid aan 738 Vlamingen in totaal voor meer dan 3 miljoen euro aan premies uit.  

Nieuwe procedure

Dat er vorig jaar zo weinig premies werden uitbetaald, valt voor een stuk te verklaren door de procedure die vorig jaar veranderd is. Wie in 2016 als  particulier een elektrische wagen wilde kopen, moest de premie al aanvragen bij de bestelling van de wagen. Sinds vorig jaar kan de premie pas worden aangevraagd als de wagen is ingeschreven. De koper heeft dan nog 3 maanden tijd om de aanvraag te doen.

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein verwacht dan ook dat er de volgende maanden nog een aantal aanvragen voor een premie (voor het jaar 2017) zullen binnenkomen. Omdat de procedure pas vorig jaar vernieuwd werd, beschouwt hij 2017 als een overgangsjaar. Dit jaar moet de Vlaming de weg naar een premie makkelijker kunnen vinden, denkt hij.  

Beperkte verkoop

Het blijft een feit dat de verkoop van elektrische wagens in ons land nog altijd relatief beperkt is. Zo werden in de eerste 9 maanden van 2017 amper 2.043 elektrische wagens ingeschreven (bron Febiac). Als er tegen 2020 op Vlaamse wegen 60.000 elektrische wagens moeten rondrijden, zoals minister Tommelein het wil, dan zal de verkoop een flinke stimulans moeten krijgen.  

Minister Tommelein verwacht alvast veel van de producenten die de volgende jaren met nieuwe modellen op de markt komen. Op het autosalon van Brussel dat deze maand begint, zullen een aantal al te zien zijn. De 3,8 miljoen euro die de Vlaamse regering vorig jaar niet heeft uitbetaald, blijft trouwens beschikbaar. Het bedrag komt bovenop de 5 miljoen euro die de regering voor dit jaar voor premies heeft vrijgemaakt.

Meest gelezen