Technologiefederatie Agoria: "Mindshift nodig: aso is niet beter dan tso"

"Er is een mindshift nodig in de hele samenleving bij de keuze van een studierichting: aso is niet beter dan tso, en tso is niet beter dan bso." Dat zegt technologiefederatie Agoria in een reactie op het nieuws dat er nooit eerder zo weinig leerlingen waren op de vakscholen.

Agoria verwijst naar de World Solar Challenge, een wedstrijd voor wagens op zonne-energie. "Die is gewonnen door de Technische Universiteit Delft in Nederland, met vrouwelijke racepiloten. Wij hebben in België niet eens een Technische Universiteit, en we hebben nog eens een gebrek aan vrouwelijke scholieren en studenten in technologische opleidingen. Dat moet anders", luidt het. "Meisjes maken amper 11 procent uit van alle nieuwe ingeschreven technologiestudenten in het hoger onderwijs."

Agoria wil dat nog meer de boodschap wordt gegeven dat de vakopleidingen veel kansen bieden op een goede job. "Maar jongeren kiezen hun studie niet op basis van macro-economische redenen. Wij moeten hen ook de impact van onze jobs tonen. In het buitenland zien we hetzelfde fenomeen als hier, maar daar slagen ze er vaker in om vanuit de bedrijfswereld succesverhalen, bijvoorbeeld dankzij rolmodellen, in de verf te zetten."

De technologiefederatie schat dat er dit jaar 30.000 vacatures zullen zijn in de technologische industrie. "Zoals het er nu naar uitziet, zou de werkgelegenheid in alle sectoren groeien. Het meest in de digitale industrie, studie- en ingenieursbureaus, maar ook in machinebouw, metaalproducten, bouwproducten, automobiel en overig transportmaterieel. Alle STEM- (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en ICT-profielen (ingenieurs, wetenschappers, digitale experten), maar zeker ook heel wat technische profielen zijn schaars.

Meest gelezen