Videospeler inladen...

Vakantiefoto's van Belgische kinderen op Russische website: politie voert onderzoek

De federale politie voert onderzoek naar een Russische website waarop miljoenen kinderfoto's worden verspreid. Dat schrijft "Het Nieuwsblad". Het gaat om foto's die werden gekopieerd van Facebook- of Instagramprofielen. "Vaak zijn het vakantiefoto's van kinderen op het strand, in de speeltuin of bij het zwembad die worden voorzien van ranzige commentaren."

De site bestaat al sinds 2005 en wordt maandelijks door meer dan 17 miljoen mensen bekeken. "Het is een immense verzameling van foto's die worden geplukt van socialemediaprofielen en dan worden voorzien van pedofiele commentaren", zegt Dirk Depover van Child Focus. "De foto's worden dus echt wel misbruikt. Er staan ook heel wat onschuldige foto's op van Belgische kinderen, bijvoorbeeld in badpak aan het strand of aan het zwembad."

Niet evident om site aan te pakken

Veiligheidsdiensten weten al lang dat deze site bestaat. De federale politie heeft de laatste jaren al verschillende onderzoeken opgestart tegen de site en er werden al verschillende mensen aangehouden en zwaar gestraft. In 2015 werden er zo al tien Belgen aangehouden. De politie ziet dan ook een evolutie bij de site. "In het begin was dit een plaats waar foto's werden uitgewisseld, maar het wordt meer en meer een plaats waar eerste contacten worden gelegd." Maar het is niet gemakkelijk om het probleem aan te pakken, ook al omdat de site vanuit Rusland beheerd wordt.

"Wees voorzichtig op sociale media"

Ook Child Focus voert onderzoek naar de beelden met Belgische kinderen op de Russische site. De organisatie raadt iedereen aan om voorzichtig om te springen met veiligheidsinstellingen van socialemedia-accounts. "Het delen van kinderfoto's met vrienden en familie op sociale media moet zeker kunnen. Maar net zoals het verstandig is om een goed slot op je voordeur te plaatsen, is het goed om je socialemediaprofielen goed te beheren en ze af te schermen voor mensen voor wie de foto's niet bedoeld zijn. Maak dan ook gebruik van die veiligheidsinstellingen."

Meest gelezen