Videospeler inladen...

Vijf jaar geen belastingen voor wie leegstaande winkel omtovert tot woning

Eén op de tien winkels in Vlaanderen staat leeg en na sluitingstijd is er in winkelstraten maar heel weinig sociale controle. Om daar iets aan te doen wil de Vlaamse regering mensen stimuleren om boven winkels te gaan wonen of om leegstaande winkels om te vormen tot woningen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan VRT NWS.

Vandaag bestaat er al een premie voor mensen die een leegstaande winkel omvormen tot een woning: je kan tot drie jaar een vrijstelling krijgen van de onroerende voorheffing. Maar het systeem is erg complex en je moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Volgens de Vlaamse regering zijn er daarom tot op heden weinig mensen die de vrijstelling aanvroegen: het zou gaan om een dertigtal aanvragen per jaar.

Nu heeft de Vlaamse regering beslist om het systeem te versoepelen: de strenge voorwaarden worden afgeschaft en de eerste vijf jaar moet je geen roerende voorheffing meer betalen.

Verschil tussen winkelkernen en winkelluwe zone's.

In een zone waar weinig winkels zijn wil de Vlaamse regering mensen stimuleren om leegstaande winkels om te vormen tot woningen. In een zone waar veel winkels zijn is het vooral de bedoeling dat mensen boven de winkels gaan wonen.

Volgens Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) worden daarmee meerdere problemen tegelijkertijd aangepakt. "We vechten hiermee tegen verloedering, maken werk van meer sociale controle en zorgen voor meer betaalbare bewoning in stadscentra."

De nieuwe maatregel is goedgekeurd door de Vlaamse regering en gaat in op 1 januari 2019.

Meest gelezen