Aantal faillissementen stijgt, maar dat is alleen het gevolg van de hervorming van de handelsrechtbanken

Het aantal faillissementen is in België voor het eerst in vier jaar tijd gestegen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon. Toch is er geen reden tot paniek, want die stijging heeft alles te maken met de hervorming van de handelsrechtbanken twee jaar geleden.

Op het eerste gezicht zijn het geen fraaie cijfers in het rapport van Graydon over de faillissementen in 2017: een recordaantal faillissementen in Brussel, meer faillissementen in Oost-Vlaanderen. Voor heel België een stijging met 7,6 procent en dat terwijl onze economie het alsmaar beter lijkt te doen.

De economie is dan ook niet de "schuldige" in dit verhaal, wel de hervorming van de handelsrechtbanken. Vroeger werden 27 arrondissementen geleid door 27 voorzitters, met elk hun eigen beleid. Twee jaar geleden ging men naar 1 voorzitter per provincie (en 2 in Brussel). 

Die nieuwe voorzitters hebben volop hun nieuwe beleid uitgewerkt en dat zien we nu in de cijfers. Er wordt dus vooral efficiënter gewerkt, waardoor zieke bedrijven sneller uit het systeem verdwijnen. Dat uit zich een beetje in Vlaanderen, maar veel meer in Wallonië en vooral in Brussel.

"In Brussel had je in 2016 heel weinig faillissementen", legt Eric Van den Broele van Graydon uit. "Daar kan je dus wel spreken van een inhaalbeweging. Over het algemeen is het beleid doelmatiger geworden en worden zieke bedrijven actiever opgespoord en in sommige gevallen ook failliet verklaard."

Cijfers

Zoals gezegd is de stijging opvallend in Brussel. In 2017 steeg het aantal faillissementen daar met maar liefst 34 procent. De stijging doet zich voor in alle sectoren, maar records waren er in de horeca, de bouw, transport en bij garagehouders. In Wallonië is er een algemene stijging van meer dan 7 procent.

In Vlaanderen is er een lichte daling van het aantal faillissementen met bijna 2 procent, maar er zijn wel provinciale verschillen. Zo tekenden Antwerpen (-5,65%), West-Vlaanderen (-3,23%) en Limburg (-2,33%) voor een daling, maar Oost-Vlaanderen (+3,81%) en Vlaams-Brabant (+1,51%) scoren minder goed.

Binnen Vlaams-Brabant is er wel een groot verschil tussen Brussel-Halle-Vilvoorde en de rest van de provincie. In B-H-V was er een stijging van het aantal faillissementen met 15,79 procent, terwijl in het arrondissement Leuven er een grote daling was (-12%).

Meest gelezen