ImageGlobe

Alweer meer Vlamingen aan het werk en ook in Brussel is er reden tot juichen

Het aantal Vlaamse en Brusselse werkzoekenden is in een jaar tijd met bijna 6 procent gedaald. Er gaapt nog wel een grote werkloosheidskloof tussen Vlaanderen en Brussel en in beide regio's zijn er nog belangrijke werkpunten.

Eind december 2017 telde Vlaanderen 202.766 werkzoekenden. Dat zijn er 12.796 of 5,9 procent minder dan een jaar eerder. Het is de 29e maand op rij dat de Vlaamse werkloosheid daalt. Daarmee sluiten we 2017 af met een Vlaamse werkloosheidsgraad van 6,68 procent.

Van dat percentage kunnen ze in Brussel alleen maar dromen, maar het Brussels Gewest bereikt met 16,4 procent wel het laagste peil sinds het jaar 2000. De jeugdwerkloosheid, hét zorgenkind van de Brusselse werkloosheid, daalt voor de 55e maand op rij tot 24,3 procent.

Allochtonen

Ook in Vlaanderen daalt de jeugdwerkloosheid fors, met 9,1 procent. Die daling geldt trouwens voor alle leeftijdsgroepen, behalve de 60-plussers. Daar is er een stijging van bijna 40 procent, maar dat is omdat mensen langer beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt.

De werkloosheid bij allochtonen in Vlaanderen blijft een zwak punt, maar er is wel beterschap. In 2017 was er een grotere daling dan de voorgaande jaren, met 2,7 procent en die daling zette zich nog sterker door op het einde van het jaar. "We zien dat vluchtelingen zich massaal inschrijven bij de VDAB", klinkt het bij het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Alles kan beter

Vlaanderen is een van de best scorende regio's in Europa op het vlak van werkloosheid, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ook in Duitsland zijn vandaag werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Daar prijkt een cijfer van 5,5 op de tabellen. Een record voor de koploper in Europa.

Omdat zo veel mensen aan het werk zijn, ontstaat er een groot overschot op de sociale zekerheid. Daar zitten ze ondertussen met een gigantische spaarpot die al oploopt tot naar schatting 20 miljard euro.

Meest gelezen