Antwerpse juweliers: "We worden geviseerd"

Een honderdtal Antwerpse juweliers verzet zich tegen het nieuwe politiereglement dat sinds 1 januari van kracht is in Antwerpen. Dat schrijft "Gazet van Antwerpen". Met de nieuwe maatregelen wil het stadsbestuur de malafide handel in goud en juwelen bestrijden, maar volgens de juweliers zijn de nieuwe regels veel te streng. Ze voelen zich geviseerd en stappen naar de Raad van State. Die beslist vandaag of het reglement voorlopig wordt geschorst.

Sinds 1 januari 2018 worden Antwerpse handelaars in juwelen en diamanten strenger gecontroleerd. Iedereen die iets te maken heeft met de exploitatie van de juwelierszaak moet een moraliteitsonderzoek ondergaan. Iemand die gelinkt kan worden aan feiten van geweld, diefstal, wapens, drugs of fraude, mag volgens het reglement geen juwelierszaak meer exploiteren. Het stadsbestuur wil met deze regels de criminele netwerken droogleggen en de malafide handel in goud en juwelen bestrijden.

Juweliers Diamantwijk: "we worden geviseerd"

Een honderdtal juweliers voelt zich geviseerd door deze strenge regels. "In de praktijk worden vooral de zaken in de Antwerpse Diamantwijk getroffen", zegt advocaat Kris Luyckx. "Dat zijn mensen met een Joodse of Indische achtergrond. Ze voelen zich geviseerd op hun afkomst en zijn bang dat de toekomst van hun zaak in het gedrang komt."

Volgens Luyckx gaan de moraliteitsonderzoeken veel te ver. "Men kan zo maar gaan graven in het verleden van iedereen die ook maar iets met de zaak te maken heeft. En er moet zelfs geen veroordeling geweest zijn, een vaststelling van een inbreuk is al voldoende. Iemand die 15 jaar geleden een joint heeft gerookt, kan vandaag een exploitatieverbod voor een juwelierszaak krijgen."

Iemand die 15 jaar geleden een joint heeft gerookt, kan vandaag een exploitatieverbod voor een juwelierszaak krijgen.

Kris Luyckx, advocaat juweliers

De juweliers hebben het ook moeilijk met de regel dat alle tweedehandszaken ook verplicht zullen worden om hun winkel uit te rusten met camera's. "De hele winkel moet in beeld kunnen komen én aan de ingang en aan de toog moet er een camera komen met gezichtsherkenning", zegt Luykx. "Iedere klant wordt een potentieel target, want de juweliers zullen de beelden op eerste verzoek moeten afgeven aan de politie, zonder dat er ook maar enig misdrijf gepleegd is. Het is toch niet de taak van de stedelijke overheid om dit op te leggen?"

De juweliers trokken naar de Raad van State. Die buigt zich vandaag over de hoogdringendheid van de zaak en beslist of het politiereglement voorlopig moet worden geschorst. Een uitspraak volgt vrijdag. 

Kabinet De Wever: "Deze maatregel komt de reputatie van onze bonafide ondernemers ten goede"

Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil niet vooruitlopen op de uitspraak, maar blijft achter de maatregel staan. De maatregel werd onlangs unaniem goedgekeurd door de Antwerpse gemeenteraad en kwam volgens het stadsbestuur tot stand na overleg met Ars Nobilis (de federatie voor juwelen en horloges) en diamantkoepel AWDC. "Deze maatregel komt de reputatie van onze bonafide ondernemers ten goede", laat De Wever weten via zijn woordvoerder. "Hij dient om de politie een stok achter de deur te geven voor de enkele tientallen zaken waarvan een vermoeden is dat er malafide handel kan plaatsvinden."

Meest gelezen