Concertphotographers.be

Zwangere Guy en Lefto: "Dom van Boef om dit te doen"

Rapper Zwangere Guy en dj Lefto veroordelen de vrouw­onvriendelijke uitspraken van Boef scherp. "Rappers moeten hier harder voor afgestraft worden", vindt Zwangere Guy.  Volgens dj Lefto moeten zenders zelfs durven weigeren om zijn muziek nog te draaien.

Rapper Zwangere Guy is hard voor zijn collega: "Dronken of niet, het is superdom van hem om dit te doen en ik vind het helemaal fout. Boef is een Snapchat- en Instagram-idool, dat is geen goede muziek. Ik laat 7-jarigen in mijn hiphopworkshops betere rap schrijven. Ik hoop dat hij zijn muil houdt."

Ik laat 7-jarigen in mijn workshops betere rap schrijven. Ik hoop dat hij zijn muil houdt.

"Ik vind dat rappers daar harder op afgestraft moeten worden. Helaas kunnen enkel fans dat doen, of organisatoren kunnen stoppen om die artiesten te boeken. Ik hoop alleszins dat hij nu een hele schare fans minder zal hebben. We moeten er vooral niet te veel aandacht aan blijven geven."

"Er is geen weg terug, nu moet hij met de consequenties leven. Ik vind hem overigens niet zo slim overkomen. Ik vind het ook wel dubbel de commotie errond, het is reclame voor hem en eigenlijk is het beter om dit te negeren."

"Moeten durven weigeren zijn muziek te draaien"

Ook dj Lefto (Studio Brussel) vindt het "een beetje dom" wat Boef gedaan heeft. "Maar het verbaast me niet. Het weerspiegelt welke persoon hij is. Ik denk sowieso ook dat hij zijn excuses onder druk van de platenfirma heeft aangeboden. Ik denk dat hij echt meende wat hij zei. Dit gaat er gewoon over. Het is wel slechte reclame voor hem. Ik snap zijn probleem niet. Misschien heeft hij een probleem met vrouwen, maar dan moet hij naar een psycholoog gaan. Ik vind zijn muziek crap. Maar iemand met zijn status zou moeten weten dat je dit niet doet."

© VRT Studio Brussel

Volgens Lefto is de taal van Boef wel een weerspiegeling van wat er leeft onder veel jongeren. "Mijn vriendin is leerkracht en zij zegt dat jongeren heel hard zijn voor elkaar in hun taalgebruik tegenwoordig. Ze noemen elkaar hoerenzoon en neger, een woord dat voor mij toch verwijst naar een heel mottig verleden. Er ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de scholen hierin, maar ook thuis kan er meer gebeuren. Sommige jongeren zijn thuis koning en worden nooit tegengesproken. "

"Wat Boef maakt, is ook niet per se hiphop meer, maar pop. Alles wat goed marcheert, is pop. Het is redelijk vulgaire muziek. Ik herinner me zulke termen niet uit de jaren 80 en 90."

Volgens Lefto is er dan ook een grote taak weggelegd voor de media. "Misschien hadden we hem zelfs nooit mogen draaien.  Zijn deuntjes zijn wel catchy, maar de vraag is: wat zegt hij eigenlijk? Ik ben bijna gechoqueerd door wat hij zegt. Als je dit wil vermijden, dan moet je uiteindelijk als zender gaan weigeren hem te draaien. Dan krijg je misschien de kritiek: maar wat dan met het recht op vrije meningsuiting, maar het draait hier inhoudelijk ook om niets. Concentreer je ook eens op de tekst, dan zal je dat merken. Soms denk ik dat je als zender of als programmator van een programma inderdaad moet durven beslissen om dit niet te draaien." 

De VRT heeft intussen al laten weten dat er geen algemene boycot vanuit de zenders komt. "De dj’s zijn wel vrij zijn om hun eigen mening te delen en er zal wel iets omzichtiger omgesprongen worden met de programmering van de nummers", klinkt het. 

Meest gelezen