Laurie Dieffembacq

Francken: "Ik hoef geen lessen van links te krijgen, en nog minder van de PS"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft erbij dat hij alleen maar de wet toepast en dat hij daarbij goed samenwerkt met premier Charles Michel (MR). In een interview met de Sudpresse-kranten haalt hij scherp uit naar "de haatcampagne van sommige journalisten en linkse politici" tegen hem.

"Asiel en migratie is een zwaar en vaak emotioneel dossier, maar ik werk goed samen met de premier", aldus Francken in de kranten van Sudpresse. "Dat werk schiet goed op en dat zal het ook blijven doen." De staatssecretaris voor Asiel en Migratie is de voorbije weken in het oog van een politieke storm terechtgekomen. Er zijn drie getuigenissen opgedoken van teruggestuurde Soedanezen die zeiden na hun terugkeer in Soedan te zijn gefolterd. Francken kreeg kritiek omdat hij met een Soedanese identificatiemissie heeft samengewerkt en de repatriëringen naar Soedan zijn nu opgeschort tot een onderzoek meer duidelijkheid brengt.

"Ik pas de wet toe", zegt Francken. Hij betwist ook dat hij politiek en polemiek met elkaar verweeft. "Klopt niet. Ik heb een passie voor mijn werk en ik reageer op alles wat niet correct is als het gaat over mijn bevoegdheden."

Een jaar later kan ik alleen maar bevestigen dat Bart gelijk had

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan Sudpresse

Hij vermoedt dat al die kritiek vooral te maken heeft met zijn populariteit. "De dag dat de peilingen van mij de populairste politicus van Vlaanderen hebben gemaakt, heeft Bart De Wever mij gebeld om mij te feliciteren, maar hij heeft me ook gewaarschuwd mij vast te houden aan de takken van de bomen omdat iedereen nu tegen mij zou zijn. Een jaar later kan ik alleen maar bevestigen dat Bart gelijk had." 

Over de kritische geluiden vanuit de hoek van de MR en de premier zelf weidt Francken niet uit, maar dat geldt niet voor kritiek van de pers en de oppositie. "Ik stel vast dat er een haatcampagne tegen mij is van sommige journalisten en sommige linkse politici. Ze verwijten mij dat ik een racist, een fascist of een nazi ben, maar daardoor maken ze elk debat over migratie monddood.  

Ik heb acht keer meer humanitaire visa uitgereikt dan de regering-Di Rupo

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan Sudpresse

Maar de mensen weten wel beter, aldus de staatssecretaris. "Links graaft zijn eigen graf door elk debat over migratie en integratie uit de weg te gaan."

Daarop volgt een scherpe uithaal naar de PS, die volgens hem een grote verantwoordelijkheid draagt voor het te lakse immigratiebeleid van de voorbije decennia. "Mijn devies is streng maar rechtvaardig te zijn. Ik heb acht keer meer humanitaire visa uitgereikt dan de regering-Di Rupo. Als het gaat over menswaardigheid hoef ik geen lessen van links te krijgen, en nog minder van de PS." 

Meest gelezen