Nicolas Maeterlinck

Groen vraagt invoering praktijktesten op volledige Vlaamse huurmarkt

Oppositiepartij Groen dient in het Vlaams Parlement een resolutie in die de invoering van praktijktesten vraagt op de volledige private huurmarkt. De partij haalt de inspiratie voor haar resolutie in Gent, waar onderzoek vorige maand nog aantoonde dat dergelijke testen de discriminatie op de huurmarkt doen dalen.

Volgens Vlaams Parlementslid An Moerenhout is de discriminatie op de huurmarkt de laatste jaren erg prangend geworden en doet de Vlaamse regering daar niets aan. "Bevoegd minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) beloofde een plan tegen discriminatie tegen het voorjaar van 2016. Bijna twee jaar later staat er nog niks op papier. Dit is stuitend."     

Groen wil dat het Vlaams Parlement zelf aan zet komt. "Het Vlaams Parlement kan én moet er zelf voor zorgen dat alle Vlamingen een gelijke toegang kunnen krijgen tot de huurmarkt", zegt Moerenhout.

Bij praktijktesten krijgen verhuurders twee vrijwel identieke mails of telefoontjes met de vraag om een huurwoning te bezichtigen. De kandidaten die bellen of mailen verschillen amper, behalve op vlak van de te meten discriminatiegronden. Zo kan er opgemerkt worden of er al dan niet een consequente ongelijke behandeling tussen beide kandidaten plaatsvindt.     

Als CD&V en Open VLD consequent zijn, steunen zij deze resolutie

Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen)

Na de "succesvolle" praktijktesten in Gent wil Groen dat de rest van Vlaanderen dat voorbeeld volgt. De partij kijkt daarvoor naar de regerings­partijen CD&V en Open VLD. "Tijdens de begrotingsplenaires van het Vlaams Parlement (...) bepleitten ze om ook in Vlaanderen strengere maatregelen in te voeren om discriminatie op de huurmarkt te bestrijden", aldus Moerenhout. "Groen zal deze partijen vragen om nu ook echt kleur te bekennen. Als CD&V en Open VLD consequent zijn, steunen zij deze resolutie." 

Minister Homans heeft zich altijd tegenstander van praktijktesten getoond. De overheid kan niet in de plaats van de verhuurder beslissen wie de meest geschikte kandidaat is, vindt ze.

Meest gelezen