© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Impact van "fake news" dan toch overschat?

2017 was niet alleen het jaar van Trump, maar ook dat van "fake news". Drie Amerikaanse onderzoekers minimaliseren echter de impact van "fake news". Zij onderzochten het surfgedrag van 2.525 Amerikanen in de weken voor en na de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Is de Amerikaanse president Donald Trump verkozen dankzij valse berichtgeving? Dat is de vraag die heel wat analisten het afgelopen jaar kopzorgen heeft bezorgd. Maar volgens Brendan Nyhan, Andrew Guess en Jason Reifler valt het allemaal mee.

Nieuws komt vooral uit traditionele media

Voor alle duidelijkheid: het onderzoek heeft alleen het surfgedrag verzameld en laat in het midden of Trump al dan niet zijn verkiezingsoverwinning te danken heeft aan "fake news". Wat wel opvalt, is dat zelfs de gretigste "fake news"-lezers - conservatieve aanhangers van Trump - het nieuws uit traditionele media halen. Uit de data blijkt ook dat een op de vier Amerikanen minstens één "fake news"-verhaal heeft gelezen.

Het onlinegedrag van de bezoekers verschilt wel tussen Republikeinen en Democraten. De meest conservatieve 10 procent van de kiezers namen 65 procent van de bezoeken van "fake news"-websites voor hun rekening. En ook: Trump-aanhangers maakten drie keer meer kans om "fake news"-websites te bezoeken dan aanhangers van Clinton.  

Het valt allemaal mee

De onderzoekers konden uit de verzamelde gegevens niet uitmaken of de bezoekers effectief geloofden wat er op de "fake news"-websites stond. "Er is een hype rond "fake news", zegt Brendan Nyhan van de Dartmouth College aan de New York Times. Hij vindt ook dat we moeten erkennen dat "fake news" maar een deel van de bevolking bereikt en dat het meestal toch fervente partijaanhangers zijn.

Meest gelezen