Videospeler inladen...

Geslacht aanpassen op ID-kaart vanaf vandaag makkelijker : Marleen straks "als eerste" aan het loket

Vanaf vandaag wordt een nieuwe wet van kracht die het makkelijker maakt om het officiële geslacht op de identiteitskaart aan te passen. Er zijn geen attesten van dokters en psychiaters meer nodig en de persoon die een aanvraag tot geslachtswijziging doet, hoeft ook geen medische ingrepen meer te ondergaan.

Dankzij de nieuwe procedure kunnen mensen nu gewoon langsgaan bij het gemeentehuis om daar een aanvraag tot geslachtswijziging in te dienen. Daarna volgt een zogenoemde bedenktijd van drie maanden. Na die drie maanden mogen ze op het gemeentehuis hun aanvraag bevestigen en start een administratieve procedure om de geboorteakte aan te passen. De aanvragers krijgen dan een nieuw rijksregisternummer en een nieuwe identiteitskaart.

Ook de procedure om de voornaam te veranderen is vereenvoudigd. Dat kan nu ook zonder medische attesten en moet aangevraagd worden bij de FOD justitie. Minderjarigen kunnen vanaf 12 jaar hun voornaam laten wijzigen met toestemming van hun ouders of voogden. Vanaf 16 jaar kunnen minderjarigen hun geslacht laten wijzigen, maar daar hebben ze wel een attest van een psychiater voor nodig naast de toestemming van hun ouders. De psychiater moet bevestigen dat de minderjarige in staat is om zulke beslissing te nemen.

Niet iedereen voelt zich altijd honderd procent man of vrouw

Jeroen Borghs, woordvoerder çavaria

Bij çavaria, een organisatie die de belangen van holebi’s en transgenders verdedigt, zijn ze zeer tevreden. Ze hebben het tot stand komen van de wet van dichtbij opgevolgd en zijn blij dat de regeling er eindelijk is. “Het is erg positief dat mensen nu zelf kunnen bepalen welk geslacht er op hun identiteitskaart staat”, zegt Jeroen Borghs van çavaria. “ Vroeger moest je langs de dokter gaan en zover als medisch verantwoord was, je laten aanpassen aan de geslachtsrol die je zou willen aannemen. Dat wilde de facto ook zeggen dat je gesteriliseerd moest worden, wat een schending van de mensenrechten was. We zijn blij dat de nieuwe regeling dat oplost.”

Aanvraag kan maar één keer

Cavaria heeft wel nog een paar opmerkingen over de nieuwe wet. Zo vinden ze het jammer dat een 16 of 17 jarige nog steeds een attest van een psychiater moet hebben. Ze zijn ook niet gelukkig met het feit dat zo’n aanvraag maar één keer kan. Als je na een wijziging opnieuw een wijziging zou willen aanvragen moet dat via een juridische procedure. “We vinden dat een miskenning van de genderfluïditeit”, zegt Borghs. “Niet iedereen voelt zich altijd honderd procent man of vrouw en mensen moeten daarom het recht hebben om hun geslacht gewoon terug te kunnen veranderen.”

Als eerste aan het loket

Transgender Marleen Hufkens staat vanmorgen al vroeg aan het gemeentehuis van Deurne. “Ik heb altijd tegen iedereen gezegd dat als de wet ooit wijzigt, ik de eerste aan het gemeentehuis zou staan”, zegt Marleen. “Ik heb woord gehouden.”

Ik zal blij zijn als de "M" weg is want dat ben ik al jaren niet meer

Voor Marleen is het erg belangrijk dat de “M” op haar identiteitskaart verdwijnt. “Ik kom regelmatig in situaties terecht, waar ik op geslacht beoordeeld word zonder dat ik dat wil”, zegt Marleen. “Ze vragen bijvoorbeeld op het containerpark mijn identiteitskaart en maken dan de opmerking dat ik de volgende keer mijn man moet meebrengen. Het zou handiger zijn als het juist op mijn identiteitskaart zou staan. Het is buiten praktisch natuurlijk ook emotioneel voor mij. Ik zal blij zijn als de “M” weg is, want dat ben ik al jaren niet meer.”

Het grote verschil met vroeger is dat mensen die zich niet volledig willen laten aanpassen aan de geslachtsrol waarin ze willen leven, nu wel hun officiële geslacht en naam kunnen laten aanpassen. Bij çavaria verwachten ze dan ook dat er meer mensen van die mogelijkheid gebruik gaan maken.

Meer informatie is te vinden in een gedetailleerde brochure.

Videospeler inladen...

Meest gelezen