Video player inladen...

1 dode door storm in Frankrijk, schade in verschillende buurlanden

Ook in onze buurlanden woedt er een storm. In het Franse skiresort Morillon is één persoon om het leven gekomen onder een omvallende boom. In Nederland geldt code geel en werden alle vijf stormvloedkeringen gesloten. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk zaten heel wat gezinnen een tijd zonder stroom.

Frankrijk

In het skiresort Morillon, in de Franse Alpen, kwam iemand om het leven onder een omvallende boom. In Frankrijk zouden vijftien mensen gewond zijn geraakt door de storm. Vier daarvan zijn er erg aan toe. 

Voor de kust van Normandië werd dinsdagnacht een man vanop een jacht gered met een helikopter, bij golven tot 7 meter hoog, meldden de Franse zeevaartautoriteiten.

Vooral in de noordelijke delen van Frankrijk zaten heel wat gezinnen zonder stroom. De Franse distributiemaatschappij Enedis sprak deze ochtend over ruim 200.000 huishoudens, waaronder 30.000 in de regio rond Parijs. 

AFP or licensors

Zwitserland

In het Zwitserse skigebied Pizol vielen verscheidene bomen op de draagkabel van een kabelbaan. Hoeveel mensen woensdag in de gondels vastzaten en of er gewonden waren, was niet meteen duidelijk. Helikopters konden door de storm echter niet uitvliegen.

Nederland

Bij onze Noorderburen gold vanaf 11 uur vanochtend ook code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. Er werden windstoten verwacht tot 120 kilometer per uur. Voor het eerst werden alle vijf stormvloedkeringen gesloten om overstromingen bij hoog water te verhinderen. Intussen geldt in heel Nederland code geel.

De storm veroorzaakte vooral problemen op de wegen. Op meerdere plaatsen zijn bomen op wegen en geparkeerde auto’s gevallen. In het Brabantse Terheijden viel een boom op een rijdende auto en raakte de bestuurder gewond.

Schiphol ondervond vele vertragingen en annuleringen. Luchtvaartmaatschappijen hebben vandaag ruim 250 van de 1.200 vluchten geschrapt. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Vluchten die wel doorgaan, hebben vertragingen opgelopen. 

Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft de storm afgelopen nacht heel wat schade aangericht. Volgens de Britse omroep BBC waren er windstoten tot 160 kilometer per uur en leidde de storm tot heel wat omgewaaide bomen en ondergelopen straten.

Ook duizenden gezinnen zaten zonder stroom. In Noord-Ierland was de situatie in de voormiddag bij zo'n 20.000 gezinnen opnieuw hersteld, maar een drieduizendtal zaten in de namiddag nog steeds zonder elektriciteit. 

Ierland

In Ierland zaten naar schatting 27.000 huishoudens zonder stroom, dat meldde de Ierse openbare omroep RTE. De kuststad Galway, in het westen van het land, kampte met overstromingen.

Duitsland

In Duitsland werden de scheepvaart en het wegverkeer ontregeld door rukwinden tot 120 kilometer per uur in het zuidwesten, terwijl hulpdiensten omgewaaide bomen probeerden weg te halen van geblokkeerde spoorwegen. Twee luchthavens aan de Duits-Franse grens moesten sluiten tijdens de storm, terwijl in het zuiden van Duitsland dierentuinen en -parken dicht bleven.

Meest gelezen