BBC

Queen blikt in zeldzaam interview terug op haar kroningsceremonie van 1953

In een documentaire van de BBC over de kroningsceremonie van Elizabeth II in 1953 haalt niemand minder dan de koningin zelf herinneringen aan de plechtigheden op. Het is hoogst uitzonderlijk dat het Britse staatshoofd in een interview het woord neemt.

Op 3 juni is het exact 65 jaar geleden dat Elizabeth II tot koningin van het Verenigd Koninkrijk is gekroond, ruim een jaar nadat ze die functie de facto had opgenomen na de dood van haar vader George VI.

Naar aanleiding van deze historische gebeurtenis heeft de BBC "The coronation" gemaakt, een documentaire over die kroningsceremonie en alles wat daarbij kwam kijken. Hoewel Elizabeth II zelden of nooit het woord neemt in een interview, wist de Britse openbare omroep haar te strikken voor een gesprek waarin ze herinneringen aan het moment ophaalt.

Lang voor haar eigen kroning, had Elizabeth II als meisje van 11 al die van haar vader meegemaakt in 1937. "Ik heb een kroning gezien en ik was de ontvanger bij een andere", zegt ze daarover. "Dat is opmerkelijk."

Elizabeth II was amper 25 toen ze de troon besteeg. Haar kroningsceremonie werd als een van de eerste gemediatiseerde evenementen wereldwijd uitgezonden en geldt als een eerste moment van pracht en praal in het Verenigd Koninkrijk na WO II.

Imperial State Crown

Naast de persoonlijke herinneringen van Elizabeth II belicht "The coronation" ook de lange geschiedenis van de kroningsceremonie die al bijna duizend jaar onveranderd is gebleven. Nog steeds is het de aartsbisschop van Canterbury die de plechtigheid leidt. Hij dient de monarch een "heilige olie" toe en bekleedt haar of hem met de koninklijke attributen en juwelen zoals de St Edward's crown. Aan het eind van de ceremonie draagt de Queen de befaamde Imperial State Crown. 

Het is de tweede keer op korte tijd dat Elizabeth II bij een opvallend moment uit haar vroege regeringsjaren stilstaat. Haar jongste kerstboodschap begon ze met een verwijzing naar haar kerstboodschap van 1957 die ze toen voor het eerst op de televisie voorlas.

BBC One zendt "The coronation" op zondag 14 januari uit om 20 uur Britse tijd.

Meest gelezen