AFP or licensors

Reynders veroordeelt geweld door Congolese ordediensten

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) veroordeelt het geweld door de Congolese ordediensten. Ons land reageert voor het eerst op de repressie van de manifestaties tegen de Congolese president Joseph Kabila. Daarbij zijn afgelopen zondag minstens acht doden gevallen.

Eind vorig jaar vielen in Congo minstens 8 doden - volgens sommige bronnen 12 doden - bij betogingen tegen Kabila. De betogers eisten de uitvoering van het akkoord van 31 december 2016, dat tegen eind vorig jaar tot verkiezingen had moeten leiden. Kabila, wiens laatste termijn eind 2016 verstreek, zegt nu zelf dat de stembusgang tegen eind dit jaar zal plaatsvinden.     

Reynders "veroordeelt het geweld door de Congolese ordediensten, net als de onderbreking van de religieuze vieringen en de maatregelen die werden genomen om vreedzame betogingen te belemmeren en (sociale) media te blokkeren". Hij roept ook op tot "de vrijlating van gevangenen en tot een onafhankelijk onderzoek over deze recente incidenten".     

De minister zegt dat hij de situatie in Congo opnieuw zal aankaarten op de volgende vergadering met zijn Europese ambtgenoten. Hij wijst erop dat de ministers van de lidstaten van de Europese Unie in december nog hadden opgeroepen om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. "Door deze tragische gebeurtenissen staat de individuele verantwoordelijkheid van de daders en van wie die het akkoord van 31/12 niet heeft nageleefd op het spel", aldus Reynders. 

"In strijd met de Congolese grondwet"

Eerder vandaag had ook de Europese Unie al het geweld en de censuur in Congo aangeklaagd. "Het gebruik van geweld door de Congolese autoriteiten - het verstoren van religieuze plechtigheden inbegrepen - en elke poging om vreedzame betogingen te onderdrukken gaan in tegen de Congolese grondwet, die het recht op betogen en de vrijheid om samen te komen garandeert", zei een woordvoerder van Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwioordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU.  

Niets aan de hand?

De Congolese autoriteiten zijn zich blijkbaar van geen enkel kwaad bewust, integendeel. Regeringswoordvoerder Lambert Mende zei vandaag op een persconferentie dat "de regering de politie- en de ordediensten feliciteert omdat ze op het hele grondgebied terughoudend, streng en in overeenstelling met het internationaal humanitair recht de betogingen van 31 december hebben aangepakt".

Afgelopen zondag had de Congolese kerk de bevolking opgeroepen om vreedzaam te betogen. De Congolese bisschoppen eisen dat de politieke gezagsdragers het zogenoemde Sylvesterakkoord van 31 december 2016 respecteren.

Gistrern heeft de Congolese aartsbisschop Laurent Monsengwo de repressie van de vreedzame berogingen van zondag "barbaars" genoemd. "Het is onrechtvaardig dat de kardinaal het professionalisme van de ordediensten niet erkent", aldus Mende.

Meest gelezen