Video player inladen...

Turtelboom voorgedragen als lid van Europese Rekenkamer

De ministerraad draagt oud-minister Annemie Turtelboom (Open VLD) voor als kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer. Dat heeft VRT NWS vernomen in regeringskringen.

De federale ministerraad heeft beslist om oud-minister en Kamerlid Annemie Turtelboom voor te dragen als lid van de Europese Rekenkamer. Ze zal oud-minster Karel Pinxten (Open VLD) opvolgen, die geen kandidaat is voor een derde ambtstermijn. Turtelboom zal nu een hele Europese procedure moeten doorlopen, waaronder ook een hoorzitting in het Europees Parlement.

De Europese Rekenkamer ziet toe op de uitgaven en de inkomsten van de Europese Unie. Annemie Turtelboom was tot een kleine twee jaar geleden vice-ministerpresident en minister van Begroting en Energie in de Vlaamse regering, maar stapte op omdat het debat rond de beruchte "Turteltaks" volgens haar "te gepersonaliseerd" was geraakt. 

Pinxten zat al sinds 2006 in de Europese Rekenkamer, maar tegen hem loopt momenteel een onderzoek van het Europese antifraudebureau OLAF. Eerder had ook de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement zich al negatief over een eventuele kandidatuur van Pinxten uitgesproken. 

Meest gelezen