Photononstop

Leerlingen kunnen 'snuffelen' op werkvloer 

Vanaf volgend jaar krijgen leerlingen uit alle richtingen van het secundair onderwijs de kans om een week lang in een bedrijf rond te 'snuffelen'. Bedoeling is dat de leerlingen via die ervaring later een betere studiekeuze kunnen maken en ervaring opdoen met het systeem van duaal leren.

Vanaf het schooljaar 2019-2020 kunnen leerlingen duaal leren. Dat wil zeggen dat ze vaardigheden leren bij bedrijven en organisaties in plaats van in de klas. Om jongeren voor te bereiden op het systeem van duaal leren voert Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vanaf 1 september 2018 zogenaamde 'snuffelstages' in. Daarbij kunnen leerlingen al vanaf 14 jaar maximaal 1 week ervaring opdoen bij een bedrijf. Bedoeling is dat de leerlingen zo ervaring opdoen met het systeem van duaal leren en later ook een bewustere studiekeuze kunnen maken.

Vandaag bestaat het systeem van duaal leren vooral voor technische en beroepsopleidingen. "Maar niets sluit uit dat dat we dit systeem in de toekomst gaan uitbreiden. Via de snuffelstages willen we vooral het vertrouwen tussen leerlingen, scholen en bedrijven laten groeien. Het systeem van snuffelstages bestaat ook in de Duitstalige Gemeenschap en is daar heel succesvol" besluit Hilde Crevits.

Meest gelezen