Video player inladen...

Volgens Trump heeft Bannon "niet alleen zijn job, maar ook zijn verstand verloren"

De Amerikaanse president Donald Trump haalt snoeihard uit naar zijn voormalige adviseur Steve Bannon. Die heeft in een nog te verschijnen boek forse kritiek geuit op de oudste zoon van de president, die tijdens de verkiezingsstrijd in 2016 een ontmoeting had met een Russische advocate.

De uitlatingen van Bannon staan in het boek "Fire and Fury: Inside the Trump White House" van Michael Wolff over het Witte Huis onder Donald Trump. Het verschijnt volgende week en is gebaseerd op naar verluidt 200 interviews. 

Uit de voorpublicatie ervan blijkt dat Bannon de ontmoeting tussen Donald Junior en de Russische advocate  "verraad, onpatriottisch en rotzooi" noemt.  "De drie belangrijkste personen van de campagne vonden het een goed idee om in een conferentieruimte op de 25e verdieping van de Trump Tower (in New York) een vertegenwoordigster van een buitenlandse regering te ontmoeten, zonder advocaten", zou Bannon hebben gezegd. "Zelfs als u denkt dat dit geen verraad was, niet onpatriottisch en geen rotzooi, en ik denk dat het dat allemaal wel is, had iemand meteen de FBI moeten verwittigen."

De oerconservatieve en controversiële Bannon wordt beschouwd als een van de architecten van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Hij werd dan ook beloond met de functie van adviseur van de president. na iets meer dan een jaar kwam er uiteindelijk een kink in de kabel tussen hen, waarop Bannon in augustus vorig jaar op zoek mocht naar een nieuwe baan. 

Trump maakt zijn voormalige adviseur nu met de grond gelijk. "Steve Bannon heeft niets met mij of mijn presidentschap te maken", zegt hij in een persmededeling. "Toen hij zijn job verloor, verloor hij ook zijn verstand."

Meest gelezen