Video player inladen...

Speciaal noodnummer 1722 ontving 2.871 oproepen tijdens storm, schade valt al bij al mee

De storm die afgelopen nacht over het land trok, was heel lokaal en het ergste lijkt ondertussen voorbij. Dat zegt het KMI. De schade lijkt voorlopig mee te vallen.  Op zee wordt storm tot zware storm verwacht. Aan de kust is het vannamiddag nog opletten voor een hoge waterstand.

De eerste felle rukwinden kwamen rond middernacht aan in ons land. Vooral aan de kust ging het er hevig aan toe, met rukwinden tot wel 110 kilometer per uur.

Vrij snel trok de storm van het westen van het land naar het oosten, met ook onderweg felle rukwinden en veel regen. "Het was allemaal redelijk lokaal", zegt Tom Elegeert van het KMI. "Op veel plaatsen hebben we geen rukwinden van 100 kilometer per uur gemeten, op andere dan weer wel."

Bij het speciale noodnummer 1722 kwamen tot nu toe 2871 oproepen binnen, meestal voor omgewaaide bomen en losgerukte dakpannen. Het blijft deze voormiddag wel stevig waaien, ook rukwinden zijn nog mogelijk. Het noodnummer blijft zeker tot vanavond actief. De verschillende brandweerkorpsen in ons land kregen meer dan duizend oproepen te verwerken.

Het ergste is ondertussen voorbij, zegt Elegeert. "Maar het waait nog hard en er zijn nog andere buien op komst van over zee, al zijn die minder fel. Het blijft hoe dan ook opletten."

Vanmiddag om 14 uur verwacht het KMI langs de kust een hoge hoogwaterstand: in Oostende wordt een hoogtij voorspeld. Er wordt afgeraden zich op dat moment op staketsels te begeven. Langs de getijgevoelige delen van de Schelde worden ook hoge waterstanden verwacht en wordt aangeraden de kaaien te vermijden.

"Het aantal oproepen dat vannacht en deze voormiddag is binnengekomen bij het speciale noodnummer 1722, is redelijk groot",  zegt Thomas Biebauw van Binnenlandse Zaken. "Er komen nog heel wat oproepen binnen van mensen die de schade nu pas opmerken. 1722 blijft dan ook minstens tot vanavond bereikbaar."

Schade

Ondertussen is ook duidelijk welke schade de storm heeft veroorzaakt. Vooral Limburg lijkt getroffen. Daar is in Zichen bij Riemst het dak van een huis afgewaaid. In Zonhoven is dan weer een buurtkerststal weggewaaid. In Tervuren in Vlaams-Brabant is dan weer een boom op een huis terechtgekomen (zie beelden bovenaan).

In Leuven is een metershoge kerstboom neergegaan. De Bondgenotenlaan was een tijdlang afgesloten voor alle verkeer. Er vielen gelukkig geen gewonden. De technische dienst van Leuven heeft ondertussen de constructie opgeruimd. De arbeiders waren wel geschrokken : "Ongelooflijk dat zo'n grote zware metalen constructie door de wind omver geblazen is."

In Drogenbos is een omgewaaide boom op een gascabine terechtgekomen. Dat heeft een gaslek veroorzaakt. Er is wel geen gevaar voor de omgeving. 

Op andere plaatsen is de brandweer druk in de weer om omgewaaide bomen en grote takken te verwijderen.

In Langdorp bij Aarschot zijn zonnepanelen naar beneden gekomen.

In Wallonië waren er meer dan 300 oproepen bij de hulpdiensten maar gelukkig weinig schade. De oproepen gingen vooral over omgewaaide bomen die het verkeer hinderden en kabels of dakpannen die losgerukt waren. Het waterpeil van de rivieren in Wallonië wordt nu voortdurend in het oog gehouden omdat er risico bestaat op overstromingen.

Problemen

De storm veroorzaakte problemen voor wie de weg op moet. Zo reden er een tijdje geen treinen tussen Leuven en Mechelen, nadat er vijf bomen op de sporen waren gevallen. Hoewel eerder voorspeld werd dat de hinder nog uren zou duren, is de situatie rond 7 uur weer opgelost.

De aansluiting van de E40 richting Brussel met de Buitenring was ook een tijdje afgesloten omdat er een grote plas water lag. 

Voorzorgen

Verschillende steden en gemeenten hebben hun voorzorgen genomen voor het stormachtige weer. Zo zijn verschillende parken gesloten en zijn de waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien in Antwerpen uit voorzorg gesloten

Noodnummer

Wie door de storm met wateroverlast of schade zit, kan terecht op het noodnummer 1722. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een levensbedreigende situatie bevindt. 

Nederland?

Voorlopig lijkt het erop dat het er in Nederland erger aan toe gaat. In Vlissingen in Zeeland is er zelfs een windstoot van 140 kilometer per uur gemeten. 

Heeft u zelf beelden van stormschade? Ze zijn welkom op oproep@vrtnws.be.

Meest gelezen